Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FI eldar upp jämställdheten

Under tisdagen på Almedalsveckan kunde man beskåda en ivrig Gudrun Schyman som tände eld på sedlar mitt i centrala Visby. För rättvisa löner mellan män och kvinnor var budskapet. En självklarhet, få i Sverige är av uppfattningen att lön ska utgå från kön.

Annons

Att sätta eld på 100 000 kronor på en grill i Visby som symbol för det lönegap som råder mellan män och kvinnor, vad hjälper det?
Feministiskt initiativ borde veta betydelsen av ekonomi i jämställdhetsarbetet. Höga löner, kvinnor på ledande poster och en utbredning inom privatsektor är det övergripande svaret för jämställdhetsfrågorna – ekonomi skapar frigörelse.
Manifestationen FI höll i bottnar också i ekonomin men i dess nackdel och dystra siffror för kvinnorna på arbetsmarknaden. Men säg oss under den tid manifestationen pågick, hur många löner höjdes? Hur mycket minskade lönegapet? Hur många fler kvinnliga företagare blev det och hur många fler toppositioner innehas av kvinnor senare denna vecka?
Man kan inte märka skillnad. Somliga må tycka detta är naivt för det är ”en långgående process” men medans FI hade roligt och grillade 100 kronors sedlar på en grill så dog 24 000 barn runt om i världen. De är nämligen den siffra som UNICEF redovisar om antalet barn som dör runt om i världen varje dag. Med 100 000 kronor hade man enkelt kunnat vara med och bidragit till att rädda liv, tjejer som killar världen över. Istället används denna summa som en symbolik – viljan i politiken var tog den vägen?
Konkret gjorde 100 000 upprända kronor ingenting. Hade FI velat vara vägvisare hade man klokt donerat pengarna och kunnat rädda livet på 400 flickor i valfritt svältdrabbat land enligt uppgift från Läkare utan gränser. Om det är kvinnor på arbetsmarknaden man vill stötta hade man kunna gjort det genom att förbättra utsikten för 4000 tjejer åt gången genom att se till att de fått lärare och skolmaterial i något av världens fattiga länder. Detta hade gett de tjejerna bättre framtidsutsikter, ett arbete med högre lön och fokuserat på jämställdhetsproblemen inte bara nationellt utan också globalt.
All heder åt dessa som vill belysa orättvisor och problem i samhället av olika karaktär. Men till de med stora kapitalsummor som 100 000 kronor: Konkretisera pengarna i räddade liv, utbildning eller mediciner istället för att lägga dem på grillen.

Matilda Sundquist Boox
Riksdagskandidat Folkpartiet Gävleborg

Mer läsning

Annons