Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick böter för året runt-däck

Polisen ville bötfälla för att bilen hade olagliga vinterdäck. Men ägaren Abdul Duishvili vet att de är tillåtna och vägrade betala. Nu får han stöd av däckspecialister.

Abdul Duishvili i Sandviken hade lånat ut sin bil till brodern Johari som blev stoppad av polisen på måndagskvällen. De kontrollerade bilen och förklarade att han hade olagliga vinterdäck och skulle få böta 1 200 kronor.

– Jag blev helt chockad, säger Johari som då ringde sin bror.

Brodern är säker på att hans året runt-däck är tillåtna att åka med även efter 16 april och sade till brodern att vägra betala.

Så polisen fick aldrig någon underskift, de tog uppgifter och bilder på däcken som bevis och åkte därifrån.

Dagen efter åkte bröderna till några däckfirmor i Sandviken, bland annat till Vianor och bad platschefen Johan Lind komma ut och titta.

– Däcken är så kallade dubbfria vinterdäck som man får åka på året om. De saknar dubbar och är fullt lagliga att ha under sommaren. För säkerhets skull kollade jag att det inte blivit någon lagändring men det hade det inte. Så jag ser inget annat än att det är ett felaktigt beslut av polisen, säger han.

Summan - 1 200 kronor - som Johari skulle betala är felaktig. Körning med dubbdäck under otillåten tidsperiod (16 april -30 september) kostar bara 500 kronor. 1 200 kronor får man däremot i böter för att ej ha använt vinterdäck när det krävs under perioden 1 december-31 mars.

Bröderna Duishvilis känsla är att polisen letade efter något som var fel. Innan patrullen åkte iväg frågade nämligen en av poliserna om Johari visste varför han blivit stoppad. Han sade nej och fick svaret att polisen fått samtal om att han kört fort efter 272:an, men att de inte hade några bevis för det. Johari medger att han gjorde två omkörningar men att det aldrig gick fort.

– Då blev det däcken istället, menar de.