Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Fick halverad avgift efter tvist med energibolag

En man i Gävle som anslutit sitt hus till elnätet får anslutningsavgiften halverad sedan han fått rätt mot Gävle Energi. Energibolaget ville ha 139 000 kronor men enligt Energimarknadsinspektionen har bolaget inte rätt att debitera mer än 76 893 kronor.

– Vi rättar oss som regel efter myndighetens beslut, säger Kurt Kindström, affärsområdeschef för elnät vid Gävle Energi.

För en vanlig villa i bebyggt område kostar det 14 500 kronor exklusive moms att ansluta till elnätet. Men för att dra el till Gävlebons hus ville Gävle Energi ha 139 000 kronor och till det till kom också moms. Huset ligger avsides och har nästan 400 meter till närmaste anslutningspunkt. Mannen accepterade avgiften men överklagade sedan till Energimarknadsinspektionen, som är tillsynsmyndighet och övervakar marknaden för bland annat el.

I sin överklagan hävdade mannen att anslutningsavgiften varit orimligt hög och han ville därför få den sänkt. Gävle Energi hävdade å sin sida att avgiften bestod av anslutningens faktiska kostnader.

Nu har Energimarknadsinspektionen har prövat saken enligt ellagen och kommit med ett beslut till mannens fördel.

– Det är inte vettigt. Det betyder att övriga kundkollektivet får vara med och betala för anslutningen, säger Lars Sandström, tekniskt ansvarig för elnät vid Gävle Energi.

Enligt ellagen ska villkoren för en nätanslutning vara skäliga. Energimarknadsinspektionen har gjort egna beräkningar och kommit fram till att mannens anslutningsavgift inte får överstiga 76 893 kronor plus moms, drygt hälften av det Gävle Energi krävt.

Anledningen till att beloppen skiljer sig åt så stort är att Energimarknadsinspektionen och energibolagen använder olika beräkningsmodeller. Branschen går efter en egen kostnadskatalog och inspektionen använder schablonbelopp. Lars Sandström är kritisk till myndighetens beräkningar.

– Vi har gjort en uppföljande kalkyl som visar att summan hamnade på ganska exakt 139 000 kronor, men det bryr sig inte myndigheten om utan går efter sin prismodell.

Gävle Energi har möjlighet att överklaga Energimarknadsinspektionens beslut till länsrätten men kommer inte att göra det eftersom det rör sig om en privatperson. Gävlebon är nöjd men vill inte kommentera saken närmare.

Beslutet kommer inte få några konsekvenser för andra husägare.

– Vi tittar på varje enskilt fall för sig, säger områdeschefen Kurt Kindström.