Annons
Vidare till arbetarbladet.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Film ska stoppa kränkningar av äldre

Hur ska vi bemöta åldringar? Det är en fråga som undersköterskor inom äldreomsorgen lyfter upp i en film som de spelat in under hösten.


Filmen blir utgångspunkt i diskussionerna om hur dåligt bemötande ska undvikas.

– Bemötandet är grundläggande i allt arbete med människor, säger Karin Ekman, som arbetar som undersköterska inom äldreomsorgen.

När hon och hennes kolleger började diskutera bemötandet av åldringar hade de inget lämpligt studiematerial.

Litteratur finns det gott om men de ville ha något som gör diskussionen levande. Kort efter det kom de fram till att en film som speglar bemötande av åldringar kunde vara en bra start.

Nu är filmen klar och på onsdagen hölls premiärvisning på Folkets hus i Sandviken. Filmen ska visas för alla som arbetar inom omsorgen, även för chefer och andra tjänstemän.

Skådespelarna arbetar inom äldreomsorgen och filmen ska de använda i diskussioner om hur bemötandet kan bli bättre.

I en scen talar två anställda om vad de gjort i helgen medan de tvättar en kvinna som ligger i sin säng.

Behandlingen av henne är ganska omild. När de ser ett sår i hennes huvud talar de om det utan att vända sig till kvinnan.

Dörren står på vid gavel och efter en stund kommer en äldre man in i rummet och tjatar om morgonkaffet.

– Diskussionen om bemötande är ett ständigt pågående arbete, det är inget som kan upphöra, säger Karin Ekman.

Om man som anställd bemöter åldringar på ett bra sätt får man i gengäld tillbaka mycket. Det är en av de bästa sidorna med yrket, säger flera av undersköterskorna. Filmen är inspelad på äldreboenden i Sandviken. Scenerna är autentiska och de kränkningar som återges kan mycket väl ske i verkligheten.

I början var det nervöst att stå framför en kamera, men regissören Urban Söderberg, informationsansvarig för äldreomsorgen vid Sandvikens kommun, lät kameran gå hela tiden.

På så sätt vande sig undersköterskorna vid kameran och kunde sedan utan problem gestalta rol- lerna som personal och åldringar.