Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ben X

/
  • SPECIELL ELLER UNIK? Eller kanske en marsmänniska? Autistiske Ben X är i centrum i filmen, som har beskrivits som autism från insidan.

Ben X
Regi: Nic Balthazar
Med: Greg Timmermans, Laura Verlinden, Marjike Pinoy med flera
Filmstaden, Gävle

Annons

”Min pappa vet aldrig vad han ska säga, det är därför jag oftast förstår honom”, säger Ben.
Eller Ben X som han kallar sig när han spelar det online-spel som är den värld som förstår honom bäst.

Ben är vad vetenskapsmän, läkare och föräldrar kallar speciell eller unik. Han är autistisk och har fått diagnosen Aspergers syndrom. Han pratar sällan och världen är full av intryck som han konstant måste kämpa med. Till sin hjälp har han en pulsklocka, han blir inte mindre nervös av den men han vet hur nervös han är, en videokamera som han använder för att lära sig hur han ska bete sig, och en freestyle för att stänga ute alla ljud. Och naturligtvis den artificiella värld som datorspelen erbjuder där han kan vara sjg själv. Det är också där han har sin enda vän. Amasonen Scarlite.

Men medan läkare, vetenskapsmän och föräldrar kallar Ben för unik och speciell kallas han för något helt annat i skolan.

Där är han marsmänniskan som får utstå de mest ohyggliga saker. Vuxna och unga runt omkring som vet vad som försiggår men varken kan förstå eller hjälpa honom.

Därför bestämmer han sig för att det måste bli ett slut på det. På ett eller annat sätt.

Ben X har beskrivits som autism från insidan. Den är uppbyggd av spelscener och korta intervjuer med Bens klasskamrater och lärare. Alla säger att det bara var en tidsfråga innan det hände. Det oundvikliga.

Om det verkligen är autism från insidan är svårt att veta. Jag tror nämligen inte att jag är autistisk. Men det är en väldigt bra film som på ett väldigt annorlunda sätt trycker ned fingret på vad livet egentligen handlar om. Att bry sig. Att försöka förstå. Att vara snäll och att låta folk vara som de vill, så länge de inte skadar någon.

Och att det oundvikliga oftast kan lösas på olika sätt.

Mer läsning

Annons