Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berättelsen om Änglagård fortsätter

/
  • I trakterna utanför Ulricehamn i Västergötland pågår inspelningen av den tredje filmen om Änglagård. Nästan alla skådespelare från de två första filmerna är med även denna gång.
  • I trakterna utanför Ulricehamn i Västergötland pågår inspelningen av den tredje filmen om Änglagård. Nästan alla skådespelare från de två första filmerna är med även denna gång.
  • Enligt regissören Colin Nutley var Änglagård hela tiden tänkt som en trilogi men det var först nu som tiden var den rätta för en tredje film.
  • Helena Bergström och Rikard Wolff återvänder till Änglagård och rollerna som Fanny och Zac en tredje och avslutande gång.
  • Helena Bergström och Rikard Wolff återvänder till Änglagård och rollerna som Fanny och Zac en tredje och avslutande gång.
  • Rollen som Fannys 15-åriga dotter görs av Helena Bergströms och Colin Nutleys verkliga dotter Molly Nutley.

I södra Vånga, några mil utanför Ulricehamn pågår ett kärt återseende. Här spelas den tredje filmen om Änglagård in och skådespelarna med Helena Bergström och Rikard Wolff i spetsen har snabbt hittat tillbaka till sina gamla roller.

Annons

Det är högsommarvärme i Västergötland. Luften är klibbig och ett stort åskoväder lurar borta vid horisonten. Det var här, i det idylliska landskapet som regissören Colin Nutley för 18 år sedan spelade in den första filmen om Änglagård. Succén var omedelbar och två år senare återkom karaktärerna i en uppföljare. Det var 1994. Nu har inspelningsteamet återvänt för att avsluta berättelsen.

– Vi reder ut en del lösa trådar och försöker ge svar. Men samtidigt är grunden i filmen universella frågor om ursprung och identitet. Det går inte att bara sätta punkt helt och hållet för en sådan berättelse, säger Colin Nutley.

Uppsluppen stämning

Helena Bergström skakar hand med ortsbor som hoppar in som statister. Det är igenkännande leenden och glada tillrop överallt på inspelningsplatsen. Stämningen är uppsluppen när teamet bryter för lunchpaus.

– Det tog ungefär en halv sekund att hitta tillbaka till varandra. Den första filmen betydde så mycket för många av oss, inte minst för mig och Colin som fick ett enormt lyft i karriären, så vi har alla en speciell relation, säger Helena Bergström.

Vid sin sida har hon en för dagen svartklädd Rikard Wolff.

– Rollen som Zac har betytt starten för allt jag har fått göra i form av musik och gjorde att folk vågade satsa på mig, säger han.

En trilogi

Enligt Colin Nutley var berättelsen om Änglagård hela tiden tänkt som en trilogi.

– På ett sätt bestämde vi oss för att göra en tredje film för 15 år sedan. Men så går livet vidare och man glömmer. För ett tag sedan då jag jobbade med Sven (Wollter), Helena och Rikard på Stockholms Stadsteater började vi prata om den tredje filmen och bestämde att ska vi göra den så är det nu eller aldrig.

Tajmningen var avgörande, säger Colin Nutley. Idén om den tredje filmen byggde på att Helena Bergströms karaktär Fanny har fått en dotter som nu 15 år gammal återvänder till byn Yxared för att svar på en rad frågor om sitt ursprung. Tiden fick gå, skådespelarna måste åldras i takt med sina rollfigurer.

– Tiden som har gått har varit nyttig på många sätt, karaktärerna är mycket rikare nu, säger han.

Hyllning till Viveka Seldahl

Tiden till trots är mycket sig likt i den lilla byn. Men med några undantag. Ernst Günther som spelade Gottfrid Pettersson gick bort 1999 och 2001 gick också Viveka Seldahl som gjorde rollen som Rut Flogfält ur tiden.

För Sven Wollter som delade livet med Viveka Seldahl både i filmerna och i det verkliga livet var det inte helt självklart att göra en tredje film.

– Jag hade inte kunnat göra den här filmen för ett antal år sedan, men nu får den bli en hyllning till både rollfiguren Rut och Viveka, säger han.

Mer läsning

Annons