Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biosalongen flyttar till Boulognern

/
  • Riktigt somrig bio. Roger Thollin ordnar filmvisning i Boulognern i Gävle och först ut är franska feelgood-filmen ”Amelie från Montmartre”.

Man brukar inte behöva ta med sig myggmedel på bio.

Men i morgon är det läge att packa ner det och gå till Boulognerskogen i Gävle. Då visas ”Amelie från Montmartre” där, utomhus.

– Men om det är 200 personer här är ju chansen stor att det är bänkgrannen som får myggbett i stället, säger Roger Thollin glatt.

Annons

Han är filmansvarig på Kultur och fritid på Gävle kommun och har fixat utomhusbiovisningar förr. Men inte i Boulognerskogen.

– Vi hänger upp duken som sitter på Spegeln här, säger han och pekar på framkanten på den fasta scenen vid kaféet.

Det behövs lite fler krokar, så vi måste hitta en stege.

Filmprojektorn är den som kommunen använder vid skolbiovisningar och den har de använt sig av vid utomhusvisningar tidigare.

– Jag vet att det är en säkring som är glapp på högtalarna, så försvinner ljudet vet jag precis vad jag ska peta.

– De råkade ut för just det när de testade utrustningen några timmar innan de skulle visa Lars Winnerbäcks konsertfilm för ett par år sen, berättar Roger Thollin.

Efter närmare en timmes ryckande i sladdar så råkade han komma åt en säkring av misstag och vips kom ljudet igång igen. Så händer det igen går det snabbt att ordna.

Önskat på Facebook

Lite orolig är han över duken och hur den ska komma på plats, eftersom de inte haft den där tidigare.

– Men jag tror att det kommer att gå mycket enklare och snabbare sen, till de andra visningarna.

För förutom ”Amelie från Montmartre” så visas ”Spirited away” 15 juli och ”The Goonies – Dödskallegänget” 22 juli. Via en grupp på Facebook har folk fått önska vilka filmer de har velat se.

Skräckfilm populärt

Helt lätt har det inte varit att välja, många önskade skräckfilm (hur man nu skulle våga se en sån och sen gå hem genom Boulognern mitt i natten) men eftersom det är svårt att hålla koll på vilka som kommer och kollar och skräckfilmer oftast har 15-årsgräns så blev det ingen sån.

– Och många gamla klassiker, som man nu tycker skulle ha elvaårsgräns, som typ Hitchcock-filmer, har 15-årsgräns. Elvaårsgräns är okej, i och med att det börjar såpass sent så är väl inte tio-åringar vara ute utan föräldrar då tänkte jag, säger Roger Thollin.

Starttiden är satt till klockan 22 eftersom det också krävs att det är lite mörkt ute och Roger Thollin kollar med kaféet och får reda på att de håller öppet fram till filmstarten, om man vill sitta och ladda på plats.

Han har också räknat parkbänkarna som står framför scenen, det är 50 stycken.

– Jag vet inte om man får plats tre eller fyra på dem. Men det ryms väl 150–200 personer i alla fall. Och vill man sitta bekvämare kan man ta med sig en egen stol.

Lite molnigt

Och så myggmedlet då.

Regnar det ställer de in. Men Roger Thollin, som har tre olika vädersajter i sin telefon, säger att det verkar bli molningt men uppehåll på torsdag.

– Perfekt väder.

Mer läsning

Annons