Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

BLUFF?

/

Hade Joaquin Phoenix verkligen slutat som skådespelare Försökte han sig på en misslyckad karriär som rappare? Nej, inte egentligen. Men en fejkad dokumentär kan vara mer sann än en äkta.

Annons

Ryktena surrade envist inför lanseringen av ”I´m Still Here”, och regissören Casey Affleck höll länge på med mystiska, undanglidande svar:

– Det är absolut ingen bluff. Fast jag vill inte påverka vad publiken ska tycka om det, sade han till exempel på Venedigfestivalen.

”Ett förlorat år”

Filmen, som är Casey Afflecks regidebut, följer Joaquin Phoenix under det som i filmens undertitel heter ”ett förlorat år”.

En allt trasigare Phoenix slutar som skådespelare, startar musikkarriär och hånas och förlöjligas av kollegor och i tv-program.

Skådespelarens utflippade intervju med David Letterman i hans pratshow eller som prisutdelare med Natalie Portman på Oscarsgalan 2009 är redan moderna klassiker som blivit favoriter på Youtube.

Filmstjärnan som byggt upp sin karriär i filmer som ”Gladiator” mot Russell Crowe och spelat Johnny Cash i ”Walk the line” blev driftkucku.

Skämt?

Många har de senaste åren undrat om det varit på riktigt eller om allt varit ett påkostat och mycket väl genomfört skämt.

Casey Affleck, som är gift med en av Phoenix systrar, hävdade länge att allt i filmen är sant.

– Joaquin har aldrig varit någon som tvekat att visa upp sina skröpligheter för mig, och vår överenskommelse var att jag skulle få total tillgång till honom och det han gjorde under sitt försök att bli rappare. Sen var det ju självfallet så att det fanns vissa situationer där jag inte kunde vara med. Alla behöver sin privata sfär.

Men när filmen gick upp på Stockholms filmfestival var det få som fortfarande tvivlade. ”Dokumentären” var rakt igenom hittepå. Frågan är bara om den inte därigenom blir ännu mer sann. Och tillåter sig att ställa svårare frågor om vad som är äkta i kändiskulturen. Är det mer äkta när Joaquin Phoenix ställer upp i välregisserade tiominutersintervjuer på löpande band framför en affisch från den kommande filmen än när han flippar ur hos David Letterman? Är ”filmstjärnan” Joaquin Phoenix, som låter sig fotograferas leende på röda mattan, mindre av en offentlig, påhittad figur än den som snortar kokain och odlar skägg och försöker rappa?

Skulle inte tro det.

Mer läsning

Annons