Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra skådespeleri – men tveksamt manus

/
  • kÄRLEKSPROBLEM. Sally (Naomi Watts) och Roy (Josh Brolin) lever i ett stelnat äktenskap.

Annons

Kärlek. Kärlek är inte lätt. Lika svårt som jag har att förstå kärlek, har jag också att skriva en recension av Woody Allens senaste film, Du kommer att möta en mörk lång främling. Filmen beskrivs som en romantisk komedi men hur romantisk är det att ens make lämnar en till fördel för en betydligt yngre donna med bröst som får de största vattenmelonerna i butiken att framstå som apelsiner?

Min tes är att Woody Allen är rädd, rädd för att åldras. Släppa taget och låta tiden ha sin gilla gång. Precis som Alfie, en av huvudpersonerna i filmen som med hjälp av viagra, stenhårda pass på gymmet och som sagt en ny och yngre fru till varje pris försöker att stoppa tiden.

Det känns som att det är just männen som inte vågar gå vidare i livet, utan vill stanna kvar i ungdomen och vad passar då bättre än lite nytt lammkött i sänghalmen?

För även den smått misslyckade författaren Roy, överger sin fru Sally för den exotiska kvinnan i huset mitt emot.

Visserligen går männen vidare till nya fruar men faktum kvarstår att de är livrädda för att gå vidare i livet, men också för att stanna kvar hos sina fruar och försöka återuppväcka den kärlek som de en gång hade.

Du kommer att möta en mörk lång främlings största bristvara är mod. Handlingen flyter fram liksom en anka på lugnt vatten. Det vi som åskådare får se är en stilla vattenyta där ankan sakta flyter fram till tonerna av soft jazz.

Men under ytan rör sig ankans fötter febrilt för att ta sig fram, vilket enbart syns med hjälp av en undervattenskamera och/eller om vi själva dyker ner och ser efter. Jag efterlyser en undervattenskamera i Du kommer att möta en mörk lång främling. Alla rollkaraktärer har sina kors att bära och jag vill se mer!

Mer av handling och intrig i stället för bra skådespelare som försöker hålla uppe ett manus som inte riktigt håller. Filmen är inte dålig men skulle kunna bli så mycket mer om Woody Allen bara vågat lite till. Vågat släppa sin smått sunkiga kvinnosyn och ankan i dammen och i stället gett sig ut på djupare och okändare vatten.

Gräset är inte alltid grönare på andra sidan och ibland är det faktiskt modigare att stanna kvar och tackla problemen på plats än att fly vidare.

Ett plus i kanten för att filmens titel förekommer i replikskiftet, gillar’t!

Ellen Eklind

Mer läsning

Annons