Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Budskap om kärlek och obehag

/
  • Kärleken slår till. Jacob (Ryan Gosling) lever för att få ligga med så många tjejer som möjligt, tills han möter juridikstudenten Hannah (Emma Stone).

”Kriget mellan könen är över – vi vann”, säger Jacob (Ryan Gosling), en mästare på att ragga.

Annons

Med en väl avvägd kombination av sexiga repliker, intresserade frågor och självsäkerhet kan han få med sig vilken kvinna som helst hem till sin minimalistiskt inredda lägenhet. Utom Hannah (Emma Stone), men mer om det senare.

När Jacob möter den nyseparerade Cal (Steve Carell) tror han att han har funnit den perfekta lärjungen. Cal är illa klädd, har dåligt självförtroende och har aldrig legat med någon annan än sin fru Emily (Julianne Moore) som nu har bedragit honom med en revisor från jobbet. Jacob bestämmer sig för att förvandla Cal till en lika skicklig förförare som honom själv. Men kärleken kommer i vägen: Cals kärlek till Emily, och Jacobs kärlek till den svårfångade Hannah.

”Crazy stupid love” är svår att få grepp om – den är sprängfull med klyschor men också med begåvade skådespelare. Ibland blir det sorgligt att se, som när den formidabla Marisa Tomei får spela ännu en desperat medelålderskvinna. Ibland är det genuint värmande, som när den amerikanska indiefilmens kronprins Ryan Gosling fyller sin cyniska casanova med intelligens och en gnutta sårbarhet.

Här finns fina budskap om kärleken som förändrar människor till det bättre, men också ett riktigt obehagligt rosaskimmer kring en 13-årig pojkes besatthet av en äldre flicka. Hans oförmåga att acceptera ordet ”nej” skildras inte som patologiska stalkertendenser, utan som rörande bevis på äkta kärlek.

Karin Svensson

Mer läsning

Annons