Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Cantona spelar sig själv hos Loach

/
  • Eric Cantona. Mittfältare, myt – och nu skådespelare i dramakomedin
  • Jobbar ihop. Regissören Ken Loach och stjärnan Eric Cantona mötte pressen när
  • På film. Ken Loach och Eric Cantona under inspelningen av
  • Cantona som vi minns honom - i en kaxig målgest och uppfälld krage på sin röda Man United-tröja.

"Jag är inte en man. Jag är Cantona".
Höstens filmreplik kommer från Ken Loachs "Looking for Eric", där fotbollsikonen Eric Cantona bland annat spelar trumpet och röker en joint.

Annons

Manliga filmjournalister. Ett cyniskt släkte för sig, ett släkte som reagerar med en gäspning när Johnny Depp eller Jude Law kommer in i rummet.

Men ställ dem i närheten av en idrottsstjärna och de blir tolv år igen, med viskande röster och anteckningsböckerna förvandlade till autografblock.

I år var det Eric Cantona som förvandlade män till pojkar på Cannesfestivalen. Han kom dit som producent för "Looking for Eric", engelsmannen Ken Loachs hyllning till samhällelig laganda. Och, inte minst, som stor birollsinnehavare i filmen där han spelar sig själv.

Sedan han slutade som fotbollsspelare har Cantona gjort ett femtontal roller, framför allt i storfilmen "Elizabeth" från 1998. Men det här är hans överlägset största.

Trumpeter och hasch

– När jag drog mig tillbaka för tolv år sedan måste jag hitta något att göra. Det var svårt i några år, jag hade ingen aning, säger Cantona.

– Så hade jag turen att halka in i skådespeleriet. Just då var det en slump, nu tycker jag mycket om det. Folk frågar mig om jag som fotbollsspelare verkligen kan agera, men alla skådespelare har varit något annat förut; fotbollsspelare eller kanske tjuv. Ingen ifrågasätter ex-tjuvens förmåga att agera.

I filmen finns en scen där Cantona greppar en trumpet och spelar några toner, glatt men kanske inte alldeles lysande. Trumpet?

– När jag var avstängd (1995, efter att ha sparkat en motståndarsupporter) kunde jag bara träna, och jag ville göra något mer fokuserat så jag började spela trumpet. Jag har idoler som Miles Davies; jag kanske inte nådde deras nivå, men en dag får ni höra den igen.

En annan scen kan bli mer kontroversiell; vid ett tillfälle delar Cantona en joint med huvudpersonen Steve Evets.

– I dag är jag inte fotbollsspelare längre. Det finns många värre saker jag skulle kunna göra på duken, som att tömma ett magasin mot någon. Jag föredrar att röka en spliff.

Innehåller alla känslor

På en presskonferens i Cannes om filmen berättar Ken Loach att "Looking for Eric", med sin lättare komediton var ett sätt för honom att slappna av efter svartare filmer som "It's a free world" och "Frihetens pris".

– Vi ville filma med ett leende. Men en komedi är en tragedi med ett lyckligt slut. Här kunde vi vara både allvarliga och lättsamma. Fotboll är ett intressant ämne eftersom en match innehåller alla känslor under 90 minuter. Om en film klarar samma sak måste det vara en jäkla bra film.

På frågan om Loach någonsin passade på att spela fotboll med sin stjärna svarar den nu 73-årige regissören snabbt:

– Jag har gjort några dumma saker i mitt liv. Men jag skulle aldrig vara dum nog att spela fotboll med Eric Cantona.

"Looking for Eric" har premiär i Gävle i kväll.

Annons