Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Clooney trivs bättre här

/
  • bakom kameran. George Clooney vill stå bakom kameran och synas allt mindre på vita duken.

I kväll inleds Bio 7:ans Oscars-vecka med fem nominerade filmer.

Först ut är George Clooney med sin politiska thriller ”Maktens män”, som han både regisserat och spelar huvudrollen i.

– Fast i fortsättningen vill jag se mindre och mindre av mig själv på vita duken, säger han.

Annons

”Maktens män” (på engelska heter filmen ”The ides of March” och uttrycket betyder 15 mars, det datum då Caesar knivhöggs i ryggen i den romerska senaten) bygger på en pjäs som handlar om hur en ung man blev av med alla sina illusioner när han arbetade för senator Howard Dean, som 2004 försökte bli demokratisk presidentkandidat i USA.

– Fast vi har arbetat om pjäsen, och skapat nya karaktärer. Filmen handlar inte om Howard Dean, säger George Clooney, som spelar en guvernör som siktar på att bli presidentkandidat för demokraterna.

Ryan Gosling spelar den unge man som börjar arbeta för guvernören och som blir av med sina illusioner. Evan Rachel Wood spelar en ung kvinna han inleder ett förhållande med. Runt sig har de ärrade karaktärsskådespelare som Paul Giamatti, Jeffrey Wright, Marisa Tomei och Phillip Seymour Hoffman.

– Det är sådana skådespelare som kan få mig att bli ”star-struck”. Jag känner mig väldigt liten när jag är omgiven av så mycket talang. Det är verkligen skådespelare som kan stjäla varenda scen de är med i, säger Clooney.

Att han själv ställde sig framför kameran beror dels på att rollen passade honom, dels för att det gjorde att han kunde säkra finansieringen.

– Det är inte kul att vara med i en film man själv regisserar. Men det var tvunget. Det är ett nödvändigt ont för att få ihop pengar. Dessutom var jag rätt man att spela guvernören. Det är en äldre man som finns där för att Ryans karaktär ska komma till sin rätt.

När frågan kommit på tal om han själv funderat på att bli politiker, har han tidigare sagt att ”det går inte, jag har legat med för många kvinnor”. Nu säger han:

– Aldrig. Jag tycker om att ha åsikter, men jag har inget som helst intresse av att ge mig in i politiken. Jag var inte ens ordförande i elevrådet när jag gick i skolan.

Men han är politiskt aktiv, inte minst när det gäller olika organisationer som försöker hjälpa upp situationen i Sudan.

– Jag har haft tur i mitt liv, och jag försöker använda det till att hjälpa andra. Folk berömmer mig för det jag gör i Sudan, men det är inget jag vill ha beröm för. Det är något sådant som man ska göra om man hamnat i min position, helt enkelt.

”Maktens män” visas bara på fredagskvällen i Gävle.

Övriga Oscarsnominerade filmer är ”The tree of life” som visas lördag och söndag, ”Beginners” som visas måndag, ”Moneyball” som visas tisdag och onsdag och ”Jane Eyre” som visas på torsdag.

Gunnar Rehlin /TT Spektra

Mer läsning

Annons