Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Daniel Espinosa gör succé i Hollywood

”Snabba cash” blev regissören Daniel Espinosas biljett till Hollywood. Nu gör hans ”Safe house” succé men resan kunde ha blivit kort.
– Jag var beredd att säga upp mig varenda dag, säger Daniel Espinosa.

Annons

Regissören Daniel Espinosa är den senaste i raden av svenska filmarbetare som gör succé i Hollywood.

Hans internationella karriär har fått en katapultstart med CIA-thrillern ”Safe house” med Denzel Washington. Filmen får svensk premiär på fredag, men redan i helgen spelade den in hela 39 miljoner dollar, vilket var mycket mer än beräknat.

– Det är jättestort. Och det gör att man nu vet att filmen kommer att tjäna en massa pengar, så rent krasst kommersiellt är den en monstersuccé, säger Daniel Espinosa.

Det måste vara en lättnad?

– Ja, det är det ju, om man vill jobba där igen så betyder det att de kommer att lita på en och man kommer att få större kreativ frihet.

Daniel Espinosa vet redan hur det känns att göra en filmsuccé. Hans filmatisering av ”Snabba cash” sågs av över 600 000 bio-besökare och öppnade också dörren till en internationella karriär.

– Trailern valdes till en av det årets tio bästa i världen, så vi fick ögonen på oss tidigt. Och när filmen släpptes så slog den ”Avatar”, som låg etta på alla topplistor förutom i Sverige. När ”Snabba cash” sedan visades på Berlins filmfestival, då började det ringa från USA.

Hollywood har en tradition av att plocka in europeiska regissörer med fräscha idéer men många mals ner i systemet när de väl är på plats. Den risken ville inte Daniel Espinosa utsätta sig för. Tack vare ett gott råd från kollegan Tomas Alfredson hade han en strategi klar för sig.

– Jag frågade om hur han hade gjort och då sade han att jag måste vara beredd att få sparken för att hålla fast vid det jag tror på. Om man inte gör det, då käkar de upp en. Så mitt enda sätt var att säga, ”jag slutar” och som tur var hade jag uppbackning från Denzel, som tyckte väldigt mycket om ”Snabba cash”. När han sa ”jag slutar också”, då funkade det. Det är det enda de är rädda för i USA – stjärnorna.

När du väl stod där, den första inspelningsdagen, hur var det?

– Det var skitläskigt i början. Vi gjorde en utomhusscen, på en gata där Denzel ska gå in på en klubb. Jag ville göra en klassisk ”Midnigt Cowboy”-scen där han går i en folkmassa. Jag trodde alltid att man döljer kameran och filmar i en riktig folkmassa. Men när jag kom till inspelningsplatsen var den proppfull med statister.

– De hade stängt av hela gatan och hyrt 40 bilar som bara skulle åka fram och tillbaka. För den korta sekvensen. En annan dag hade jag en fotbollsstadion med 10 000 statister. Helt absurt.

Fick du kämpa för att få med Joel Kinnaman och Fares Fares i filmen?

– Jo, det var lite kamp. Men de hade ju valt mig på grund av ”Snabba cash” och de älskar ju Joel. Fares fick jag med på de första provfilmningarna med kanske 60–70 personer. Sedan var det tre eller fem kvar och då kunde jag börja jobba för honom. Men jag ville på något sätt att han skulle förtjäna att komma till den positionen själv.

Mer läsning

Annons