Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De är nominerade till Guldbaggegalan 2015

/
  • Roy Anderssons
  • Ruben Östlund vid inspelningen av
  • Saga Becker är som första transperson någonsin nominerad till en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll.

Annons

Filmatiseringen av Klas Östergrens "Gentlemen" nomineras i rekordmånga kategorier inför årets Guldbaggegala. Filmen får hela 13 nomineringar, inklusive bästa film och bästa regi.

Det har bara hänt en gång tidigare i Guldbaggens historia att en och samma film haft chans på 13 priser. 2012 fick Lisa Ohlins filmatisering av Marianne Fredrikssons "Simon och ekarna" så många nomineringar och nu tangerar "Gentlemen" rekordet.

Med sin filmatisering av Klas Östergrens kultstämplade roman slår Mikael Marcimain de 11 nomineringar som han noterade med sin förra film, "Call girl", inför 2013 års gala.

- Uppmärksamheten gör att jag tappar fokus för en stund, säger en glad Mikael Marcimain till TT.

- Jag är oerhört tacksam att en jury tycker att vi platsar i så många kategorier. Men jag är i gott sällskap i år, vi får se.

Tuff konkurrens

"Call girl" fick fyra Guldbaggar, men blev utan pris i de tunga kategorierna. I år får Mikael Marcimain dock åter chansen att vinna baggar för bästa film och bästa regi.

I de kategorierna får han konkurrens av Roy Anderssons "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", samt Ruben Östlunds "Turist". De båda internationellt prisade filmerna är nominerade i sju, respektive tio kategorier.

"Speciellt för en transperson"

Efter sin insats i den dubbelt nominerade "Någonting måste gå sönder" har Saga Becker chansen att ta hem priset för bästa kvinnliga huvudroll. Hon är den första transperson som någonsin har nominerats till priset.

- Det är så galet allting, jag är jätteglad. Det är speciellt för en transperson som mig. Jag vet att det betyder jättemycket för en grupp av människor, säger hon till TT.

Alla nomineringar inför Guldbaggegalan 2015

Bästa film: "En duva satt på en gren och funderade på tillvaron", "Gentlemen", "Turist".

Bästa regi: Roy Andersson ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Mikael Marcimain ("Turist"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa kvinnliga huvudroll: Saga Becker ("Nånting måste gå sönder"), Lisa Loven Kongsli ("Turist"), Vera Vitali ("Min så kallade pappa").

Bästa manliga huvudroll: Johannes Bah Kuhnke ("Turist"), David Dencik ("Gentlemen"), Sverrir Gudnason ("Flugparken").

Bästa kvinnliga biroll: Fanni Metelius ("Turist"), Ruth Vega Fernandez ("Gentlemen"), Anita Wall ("Hemma").

Bästa manliga biroll: Peter Andersson ("Flugparken"), Sverrir Gudnason ("Gentlemen"), Kristofer Hivju ("Turist").

Bästa manuskript: Ester Martin Bergsmark och Eli Levén ("Nånting måste gå sönder"), Klas Östergren ("Gentlemen"), Ruben Östlund ("Turist").

Bästa foto: Jallo Faber ("Gentlemen"), Fredrik Wenzel ("The quiet roar"), Fredrik Wenzel ("Turist").

Bästa klipp: Kristofer Nordin ("Gentlemen"), Jacob Secher Shulsinger och Ruben Östlund ("Turist"), Alexandra Strauss ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa kostym: Kicki Ilander ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Cilla Rörby ("Gentlemen"), Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron").

Bästa ljud/ljuddesign: Hugo Ekornes och Per Nyström ("Gentlemen"), Andreas Franck ("The quiet roar"), Andreas Franck, Erlend Hostad och Gisle Tveito ("Turist").

Bästa mask/smink: Susanna Rafstedt ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Linda Sandberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Anna Carin Lock och Anja Dahl ("Gentlemen").

Bästa originalmusik: Mattias Bärjed och Jonas Kullhammar ("Gentlemen"), Hani Jazzar och Gorm Sundberg ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Erik Enocksson ("The quiet roar").

Bästa scenografi: Ulf Jonsson, Nicklas Nilsson, Sandra Parment, Isabel Sjöstrand och Julia Tegström ("En duva satt på en gren och funderade på tillvaron"), Pelle Magnestam ("Tjuvarnas jul - Trollkarlens dotter"), Linda Janson ("Gentlemen").

Bästa kortfilm: "But you are a dog", "Min vän Lage", "Still born".

Bästa dokumentärfilm: "Lgh+bil+allt jag har och äger", "Om våld", "Ute på landet".

Bästa utländska film: "Boyhood", "Ida", "Två dagar, en natt".

Mer läsning

Annons