Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Det snälla spöket pumpar ut värme i salongen

/
  • Fint. ”Lilla spöket Laban”-filmerna är tecknade av den legendariske animatören Per Åhlin (som tecknat ”Karl-Bertil Jonssons julafton”).

Lilla spöket Laban – bullar och bång

Regi: Lasse Persson, Alicja Jaworski, Karin Nilsson, Per Åhlin

Berättare: Maria Lundqvist

Filmstaden, Gävle

Annons

Han börjar bli en institution i svensk film nu, Inger och Lasse Sandbergs Lilla spöket Laban. ”Bullar och bång” är den fjärde filmen, och går det som med de tre första går det bra. Alla filmerna har parkerat på biotoppen; de två senaste har tillsammans setts av ganska exakt 100 000 svenskar.

Och ”Bullar och bång” kommer inte att göra någon besviken. Med glatt humör och 1970-talets estetik och tempo målar ”Karl-Bertil Jonsson”-animatören Per Åhlin och hans tecknare upp en spökvärld av kakbakning, presentproblem och busande lillasystrar tills bioduken inte är en duk längre utan ett slags bastuaggregat som formligen pumpar ut värme i salongen, kompad av små fina, fnittrande skratt från dagisklasserna i salongen.

Det finns nog få bättre sätt att kickstarta ett livslångt filmintresse än att placera sitt barn framför ”Lilla spöket Laban”. Och tack vare den föredömligt korta speltiden på 45 minuter hinner barnet inte bli alltför kissnödigt och föräldern inte alltför uttråkad.

Annons