Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En grekisk tragedi bakad i Tchads heta sol

/
  • Unik filmpremiär. En vanlig dag och Adam (Youssouf Djaoro) är på väg till jobbet . Men snart ska han bli mannen som skriker.

Det är min första film från Tchad. Kanske min enda. Det finns bara 21 filmer (de flesta kortfilmer) med ursprungsland Tchad, enligt IMDB. Det finns bara en biograf i hela Tchad, enligt Wikipedia.

Annons

Man ser ”En man som skriker” med andakt. Att den visas i Gävle, dessutom som Sverigepremiär, är fantastiskt.

Det handlar om Adam, en 54-årig poolskötare vid ett hotell med kolonialistiska anor. Han har varit afrikansk mästare i simning och kallas kärvänligt Champion.

Stämningen är allmänt lyckligt loj. Trotjänaren Adam älskar sitt arbete, har en vuxen son att vara stolt över och ett fint förhållande till sin hustru – makarna skär upp en melon och äter tillsammans som kvällsmål och stunden är mer sensuell än allt som någonsin hänt mellan Hollywoods satinlakan.

Sonen hjälper till vid poolen, lägger ut handdukar i solstolarna medan Adam övervakar i skuggan och lyssnar på sin transistorapparat. Regeringsradion manar till patriotiskt motstånd mot rebellerna. Rapporterna tycks bli mer och mer desperata.

Samtidigt privatiseras hotellet. Personalstyrkan slimmas. Kocken får sparken. En dag finner sig Adam degraderad till grindvakt i en uniform vars byxor svajar långt upp på smalbenen. Den har tillhört den tidigare grindvakten som också plötsligt försvunnit.

Och unga, pigga sonen Abdel utses till ny poolskötare. Den utsorterade pappan rör inte en min men vi ser jordbävningen inom honom.

”Det är inte jag som förändrats, det är världen”, muttrar Adam när hustrun undrar varför han blivit så tyst. Nästan helt omärkligt har hans värld på några dagar vänts upp och ner. Bara som i förbigående krossas en familj.

Inbördeskriget närmar sig, en händelsekedja har satts igång. Ur det stillsamma vardagsdramat reser sig en grekisk tragedi bakad i den afrikanska solen. Besvikelser, svek, offer och försoning.

Filmen talar inte om politik eller någon specifik konflikt. Kanske väntade jag mig inte att en film från Tchad skulle vara så allmängiltig. Det var fördomsfullt.

”En man som skriker” vann juryns pris vid filmfestivalen i Cannes 2010.

Mer läsning

Annons