Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Exempel på hur man inte ska använda Murray

/

Annons

l På ytan ser ”Get low” ut som en berättelse direkt ur the great American story book. Skogarna och prärien där alla bär på en myt, alla är del av en myt. Där en man har rätt att vara i fred och gärna skjuter hagel för att försvara den rätten. Där alla i slips har något att dölja, eller stjäla, och där en hederlig karl antingen inleder eller avslutar alla sina meningar med ”I guess...”

Mitt i denna mytologi bor eremiten Felix (Robert Duvall utklädd till Joaquin Phoenix ännu galnare ”I’m still here”-pappa). När han för första gången sedan inbördeskriget närmar sig människobyn är det för att ordna en begravningsfest. För sig själv. Medan han ännu är i livet.

Det sägs om Felix att det går tusen berättelser om hans person. Tyvärr väljer ”Get low” att berätta den minst intressanta av dem. Det blir mycket starka känslor under sträva ytor – men det blir också en uppvisning i att använda extremt lång tid för att komma till saken.

Det blir också ett sällsamt patetiskt slut. Och ett generalexempel på hur man inte ska använda Bill Murray. Här ska han spela komedi i en annars ganska allvarlig film. Det är motsatsen han behärskar.

Erik Helmersson

Mer läsning

Annons