Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Familjen ”Änglagård”

/
  • Familjen Änglagård. Skådespelarna Helena Bergström, Molly Nutley och regissören Colin Nutley.

”Änglagård - tredje gången gillt” är ett riktigt familjedrama. Mamma Helena Bergström spelar huvudrollen som Fanny, pappa Colin Nutley regisserar och dottern Molly Nutley långfilmsdebuterar som Fannys dotter Alice.

Annons

Medlemmarna i familjen Bergström/Nutley är uppenbart trötta på frågor av typen ”Hörru Colin, varför spelar Helena alltid huvudrollen i dina filmer?”.

– Det pratas så mycket om att vi alltid jobbar ihop, men det är ju samma sak som att Ulf Malmros alltid jobbar med Kjell Bergqvist eller att Bergman jobbade med samma skådespelare om och om igen. I vårt fall, eftersom vi är gifta, blir det ett samtalsämne, menar Colin Nutley.

– Hade vi varit två män som inte var gifta, som Hannes och Måns eller Hasse och Tage, hade ingen ifrågasatt att vi jobbade tillsammans. Men eftersom vi är man och kvinna blir det ungefär som att jag bara är hans musa. Är det inte 2010? undrar en märkbart irriterad Helena Bergström.

Inte självklart

Den här gången är det inte bara makarna det handlar om. Det är svårt att inte notera att mamma, pappa och barn jobbar tillsammans i ”Änglagård – tredje gången gillt”, som får biopremiär på juldagen.

Att låta 15-åriga Molly Nutley medverka i filmen var ingen självklarhet för föräldrarna. Familjen hade ”enorma diskussioner”, men kom fram till att fördelarna övervägde.

– Ska man komma hem till sin dotter som är intresserad av skådespeleri och säga ”Jag har hittat en tjej i Umeå som är lik din mamma och som passar för rollen”? Det skulle kännas konstigt. Har man ett barn som är duktigt på tennis så bränner man inte tennisracketen, säger Colin Nutley om beslutet att låta dottern gestalta – dottern.

”Änglagård 4”

Molly Nutley är förvisso uppvuxen med film, men hon är inte alls säker på att det är vad hon vill ägna livet åt. Först väntar skolan, och hon är ”jättetaggad” över att börja gymnasiet nästa år:

– Skådespelare finns med på listan över sådant jag kan tänka mig att bli, men man måste jobba jävligt hårt. Jag kanske inte är så intresserad att jag orkar, åtminstone inte just nu. Jag gjorde det här för upplevelsen, för att få se hur det är på riktigt.

Båda föräldrarna sitter tysta och tittar på dottern. Sedan reagerar de samtidigt, men på helt olika sätt.

– Struntprat! utbrister Colin Nutley leende.

– Jag blir så stolt! säger Helena Bergström.

Blir det en ”Änglagård 4”?

– Vi pratar om femman för närvarande, skrattar regissören, innan han fortsätter:

– Lyckas man nå in i hjärtat på dem som älskade de första filmerna så kan man kanske börja fundera på en fortsättning, men just nu är det inte aktuellt.

Therese Lindström/TT Spektra

Mer läsning

Annons