Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Femte gången gillt för Cruise

Tom Cruise är tillbaka med en ny storslagen actionfilm där agenten Ethan Hunt själv jagas medan han försöker förgöra ett globalt brottssyndikat. Filmen som innehåller en del logiska luckor vinner ändå på torr humor och smarta referenser.

Annons

När Tom Cruises megaprojekt nu har hunnit fram till del nummer fem i ordningen, står hans Impossible Mission Force inför nedläggning. Anledningen är organisationens misstänkta inblandning i sprängningen av Kreml i föregångaren "Mission: Impossible _ Ghost protocol". Tom Cruises agent Ethan Hunt är således på flykt och dubbelt jagad. Både av den globala brottsorganisationen Syndikatet som han avser att förgöra, och sin egen regering.…

Det är i vanlig ordning storslagen actionunderhållning. Den här gången sitter regissören Christopher McQuarrie ("Jack Reacher", "Edge of tomorrow") vid spakarna och han är trogen MI -konceptet med hisnande högt tempo och scener så maxade att man glömmer att andas ut mellan varven. Som tur är strösslas det ganska friskt med torra kvickheter som fungerar som välbehövliga pauser mellan actionscenerna.

Jag gillar också att historien är full av små kulturella vinkar och referenser. För det är knappast en slump att svenska Rebecca Fergusons agent Ilsa Faust delar efternamn med den tyska folksagans protagonist som ingår en pakt med djävulen.

Rebecca Ferguson är för övrigt riktigt bra som agent med oklara sympatier. Det är uppfriskande att se henne fysiskt övermanna bov efter bov och att höra henne munhuggas på svenska med Jens Hulténs brutale benknäckarskurk.

Det jag har svårt att förlika mig med i filmen är slarvet. Att Ethan Hunt, som tydligen är fullt kapabel att hänga i dörren till ett lyftande jetplan medan han överröstar motorernas vrål med order till kompanjonen på marken, inte kan ta sig ur ett rökfyllt rum på egen hand, är ju lite svårt att köpa. Och att Simon Peggs tech-nörd med högsta kunskap om allt som rör krypteringar och säkra överföringar, bara står och häver ur sig en massa topphemlig information rätt ut i luften på ett offentligt kafé? Kom igen. En eller två missar går väl an, men vid det här laget borde Cruise och hans team ha rutin nog för att undvika sådana fallgropar.

Såvida slarvet inte är avsiktligt för att skapa en komisk effekt förstås. För i så fall lyckas de ju ypperligt väl.

Mer läsning

Annons