Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Filmavtal ersätts med ny politik

/
  • Kulturminister Alice Bah Kuhnke vill skrota filmavtalet och ersätta den med en statlig filmpolitik. Hon lovar att reformen inte innebär att svensk film ska få mindre pengar.

Filmavtalet, som sedan 1960-talet styrt stöd till svensk filmindustri, skrotas. Beskedet innebär den största förändringen i svensk filmpolitik på 50 år.

Annons

– Filmbranschen har ropat efter detta i många år, men politiken har inte agerat. Nu agerar vi, säger kulturminister Alice Bah Kuhnke (MP).

Filmavtalet sägs upp 2017, och ett nytt statligt stöd ska borga för teknikneutralt, mer långsiktigt och mer kvalitetsinriktat stöd. Det är inte tal om minskade medel, lovar Bah Kuhnke som annars inte vill säga något om vilka summor det handlar om.

– Jag ska inte föregå den budgetprocess som vi just nu är i. Det viktiga är att det inte minskar, processen pågår och det kommer att tydliggöras i höst när vi presenterar 2016 års budget.

Enligt ministern kommer den nya filmpolitiken i praktiken att innebära att tiden mellan att en film går upp på biograf och sedan släpps på digitala plattformar och dvd kortas. Dessutom slopas automatstödet – som kritiserats för att stötta bred film på bekostnad av smalare "kvalitetsfilm" – och ersätts av ett nytt marknadsstöd.

– Vi skapar förutsättningar så att man får tid att göra bra film, vi skapar förutsättningar för tillgänglighet och vi kommer fokusera på kvalitet och förnyelse, något som branschen efterfrågat i många år.

Finansieringen av ett ökat statligt ansvar föreslås ske via en höjning av momsen på biografföreställningar – från 6 till 25 procent. Samtidigt slopas den så kallade biografavgiften på 10 procent, vilket enligt Bah Kuhnke ska göra att påverkan på biobiljettpriserna inte påverkas nämnvärt.

– Det viktiga för de svenska biografägarna är att det finns bra svensk film. Den står av 25 procent av deras intäkter.

Men biobiljetten blir ändå dyrare?

– Det är upp till biograferna vad de tar betalt.

Mer läsning

Annons