Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Get Smart

/

Get Smart
Filmstaden, Gävle

Regi: Peter Segal.

Medverkande: Steve Carell, Anne Hathaway, Dwayne Johnson, Terence Stamp med flera.

Annons

 Parodier brukar vara populära i studentfilmer. Inte ens 20-nåntings med en digitalkamera och lite för mycket entusiasm kan misslyckas helt med en parodi. Enligt samma princip kan man inte lyckas till fullo med en sådan. En parodi är, per definition, en parasit, en genre som likt en binnikemask äter upp en annan genre inifrån.
Med det perspektivet får man ändå säga att Steve Carell, som agent Max Smart, är en hyfsat underhållande binnikemask. Filmen är en remake på tv-serien från 60-talet om den klantige men välmenande – ibland heroiske, om än halvt av misstag – agenten, en skrattspegel av James Bond rotad i en era där hemliga agenter alltjämt bar en air av glamour.
När organisationen Control mister många agenter, får analytikern Max Smart äntligen chans att komma ut på fältet. Tillsammans med Anne Hathaway som Agent 99 tar han sig an den kriminella ligan Chaos, vilka hotar med att spränga av lite kärnvapen, som filmskurkar så gärna gör. Med snubbel, trubbel, några udda stänk av genuin kompetens och en hel del roliga och mindre roliga skämt, far agenterna fram i en film som inte kan bestämma sig för vad den är – komedi eller action.
Steve Carell försöker göra den till en komedi, men allt omkring honom, exploderande och allmänt störande, brassar på som i en Bourne-film. En skrattspegel av James Bond blir en skrattspegel i kvadrat, för Bond-filmen är redan en genre med ett ironiskt leende i mungipan.
Steve Carell har ändå en komisk talang som höjer ”Get Smart” över den ordinära parodisörjan. Han är sympatisk, kan växla mellan galna grimaser och stenansikte à la Buster Keaton; han har timingen, glimten, distansen och, framför allt, han är inte Mike ”Austin Powers” Myers.

Annons