Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Historien drunknar i allt blod

/

Annons

När det första fingret huggs av – för att lämnas som en ursäkt till en konkurrerande yakuza-klan som förolämpats – chockas man. Det är fruktansvärt brutalt skildrat, och hela grejen, att lämna avhuggna fingrar som ursäkt, känns så medeltida.

Men japanska ”Outrage” utspelar sig ändå i nutid och männen, för det är nästan uteslutande män, det handlar om glider runt i kostymer och sysslar såväl med knark- som aktiehandel. De är djupt kriminella och helt samvetslösa vad det verkar och styrs som marionetter av ordföranden för klansammanslutningen. Han sitter i sitt vackra hus i vita kläder och hetsar klanledarna mot varandra.

Sen går det med en väldig fart. Fingrar knipsas, gärna av den som har handen som fingret sitter på själv, och därefter vidtar ett dödande av helt galna proportioner. Hämnd är ett för snällt ord, det handlar snarast om fullständig utrotning.

Och historien drunknar fullkomligt i allt skvättande blod. ”Outrage” blir som en manual till maffians tio bästa sätt att ha ihjäl folk, och inte den berättelse om maffiastrukturens märkliga lojaliteter och våldets makt den skulle kunna vara.

Mer läsning

Annons