Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hollywood stormar Stockholm – och kanske Gävle

/
  • På plats. Rooney Mara spelar Lisbeth Salander i den amerikanska versionen av Stieg Larssons
  • Huvudrollen. Daniel
  • Robin Wright har fått rollen som Mikael Blomkvists partner Erika Berger i den amerikanska versionen av
  • Robin Wright har fått rollen som Mikael Blomkvists partner Erika Berger i den amerikanska versionen av

Rådhuset, Södermalm och Ingarö - snart intar Hollywoodstjärnorna Sveriges huvudstad.

Men Stockholm är bara början. Den amerikanska versionen av "Män som hatar kvinnor" spelas in på en rad svenska orter.

Annons

Sedan en tid tillbaka befinner sig Rooney Mara i Sverige. Hollywoods egen Lisbeth Salader anlände i smyg och detaljerna kring den amerikanska versionen av Stieg Larssons "Män som hatar kvinnor" är omgärdade av ett stort hemlighetsmakeri.

Nu är det klart att Uppsala, Stockholms skärgård och flera platser i huvudstaden kommer att synas i den påkostade nyinspelningen.

– De kommer att rekonstruera fasader och körbanan på delar av Drottninggatan. Det ska tydligen likna 60-talet. Därför har vi gett tillstånd för att ställa arbetsfordon och liknande på gatan, säger Karin Åkerström, på polisens tillståndsenhet i Uppsala.

Omfattande arbete

Arbetet i Uppsala är omfattande. Busstrafiken på Drottninggatan i centrala Uppsala läggs om under nästan en månads tid eftersom husfasader och gatläggning ska göras om. Förberedelserna för filminspelningen skulle enligt planerna dra i gång på måndagen och scenerna filmas i månadsskiftet september-oktober.

TT Spektra har tidigare rapporterat om hur Hälsingland rustar för att ta emot filmteamet från Hollywood. Scener ska filmas utanför Bollnäs och sannolikt även i Gävle och Söderhamn. De scener som filmas utanför Bollnäs utspelar sig också på 60-talet, men i Stockholm filmas flera nutidsscener.

Stjärnorna kommer

Chansen att få se Hollywoodstjärnor som Daniel Craig, Rooney Mara och Robin Wright är alltså stor om man håller sig i Stockholmsstadsdelen Södermalm eller utanför Stockholms rådhus i oktober.

Den svenska personal som arbetar för filmbolaget Sonys räkning är mycket förtegen om inspelningen av "Män som hatar kvinnor". Alla som jobbar i produktionen har skrivit på avtal om sekretess.

– Vi får inte säga någonting så jag kan varken bekräfta eller dementera att vi ska filma i Uppsala, säger Jonas Rydegren, som arbetar för det svenska produktionsbolag som hjälper Sony.

TT Spektra Carl Cato

Mer läsning

Annons