Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga elakheter på Guldbaggegalan

/
  • Omdiskuterad. Ruben Östlunds ”Play” är en av de mest omtalade svenska filmerna i år och med sju nomineringar kan den bli en vinnare på galan. Bland annat är Kevin Vaz (till vänster i bild) nominerad för bästa manliga huvudroll.

I kväll är det dags för den 47:e Guldbaggegalan.

Med sina 13 nomineringar är ”Simon och ekarna” storfavorit inför prisutdelningen, som ska bli den elegantaste någonsin, utlovar Svt.

– Vi kommer att hylla svensk filmbransch på ett spektakulärt sätt, säger programansvarige Anders G Carlsson.

Annons

Galan leds för andra gången av Petra Mede, som har utlovat många klädbyten och en stor dos glitter och glamour. Och mindre elakheter än Ricky Gervais, som stod värd för på Golden Globe-galan i Hollywood för en vecka sedan.

– Petra är perfekt för uppdraget, hon är rolig men inte på någon annans bekostnad. Guldbaggegalan ska inte bli som Golden Globe, de går för långt och trampar på folk. Vi vill att känslan ska vara att detta är ett viktigt filmpris med en värdig inramning, säger Anders G Carlsson.

I övrigt är han väldigt förtegen kring sändningen och vill inte avslöja vilka som kan tänkas vara aktuella i sketcher eller som utdelare av priser.

– Vi har fått med många tunga namn, det är verkligen kul att branschen ställer upp på ”sin” gala. Men det ska bli överraskningar för publiken, upplägget bygger på det, säger Anders G Carlsson.

Förutom förhandsfavoriten ”Simon och ekarna” ligger Ruben Östlunds omdebatterade ”Play” bra till med sina sju nomineringar, liksom Ella Lemhagens ”Kronjuvelerna” som har fem.

Att en film lyckas bra i nomineringsfasen är naturligtvis ingen garanti för att det ska bli storslam på själva galan. Förra året nominerades exempelvis ”Svinalängorna” till åtta priser men vann bara tre. En förklaring är att en ny jury tar vid när det är dags att rösta fram vinnarna och i år är det bland andra regissörerna Mikael Marcimain, Farnaz Arbabi och Klaus Härö som har sista ordet.

Galan innehåller också den traditionsenliga minneskavalkaden över bortgångna filmprofiler. Räkna med hyllningar till Sickan Carlsson, Annalisa Ericson, Sif Ruud och Lena Nyman.

Sju nya kategorier uppmärksammas också på årets gala. För första gången delas Guldbaggar ut till bästa klipp, kostym, ljud, mask/smink, musik, scenografi och visuella effekter.

Guldbaggegalan äger rum ikväll och direktsänds i SVT 1 från Cirkus i Stockholm.

Miranda Sigander/TT Spektra

nomineringar

Bästa film: ”Apflickorna”, ”Play”, ”Simon och ekarna”.

Bästa regi: Lisa Aschan (”Apflickorna”), Lisa Ohlin (”Simon och ekarna”), Ruben Östlund (”Play”).

Bästa kvinnliga huvudroll: Ann Petrén (”Happy end”), Magdalena Poplawska (”Between 2 fires”), Helen Sjöholm (”Simon och ekarna”).

Bästa manliga huvudroll: Mikael Persbrandt (”Stockholm Östra”), Sven-Bertil Taube (”En enkel till Antibes”), Kevin Vaz (”Play”).

Bästa kvinnliga biroll: Helena Bergström (”Någon annanstans i Sverige”), Liv Mjönes (”Kyss mig”), Cecilia Nilsson (”Simon och ekarna”).

Bästa manliga biroll: Peter Andersson (”Happy end”), Jan Josef Liefers (”Simon och ekarna”), Johan Widerberg (”Happy end”).

Bästa manuskript: Josefine Adolfsson och Lisa Aschan (”Apflickorna”), Pernilla Oljelund (”Stockholm Östra”), Ruben Östlund (”Play”).

Bästa foto: Marius Dybward Brandrud (”Play”), Per Källberg (”Stockholm Östra”), Dan Lausten (”Simon och ekarna”).

Bästa utländska film: ”Dogtooth”, ”Nader och Simin - en separation”, ”Winter’s bone”.

Mer läsning

Annons