Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inget för dig med bacillskräck

/
  • Skräckscenario. Smittan sprider sig, hela städer spärras av och isoleras. Steven Soderberghs ”Contagion” har lämplig premiär i influensatider.

Annons

Här är filmen som kommer att sälja lika mycket handsprit som biobiljetter. Vågar du ta jordnötter i skålen på bardisken? Vem höll i ledstången före dig? Tänk om personen var smittad!

”Contagion” handlar om ett utbrott av en pandemi. Från dag ett när Beth (Gwyneth Paltrow) flyger hem till USA. Hon har varit i Asien. Hon hostar, känner sig hängig. Det kan vara jetlag. Eller influensa.

Och inte vilken influensa som helst. Som fågelinfluensan och svininfluensan fast värre. Mycket värre. Hälsovårdsmyndigheterna talar hjälplöst om kluster, grupper av människor runt en smittad, som måste isoleras. Vilka har Beth träffat? Hennes son snörvlar också. Medan maken (Matt Damon) tycks immun. På en gata i Hongkong vinglar en febrig ung man ut mitt bland bilarna.

Men till skillnad från filmer som ”Outbreak” är ”Contagion” ingen actionfylld skräckis. Den är typiskt Steven Soderbergh-sval. Den tar sig an virusets framfart med handskar och låter sig inte smittas av sentimentalitet.

Frågan behandlas kliniskt: detta händer när samhället behandlas av en total katastrof. Detta sker i forskarnas högrisklaboratorier. Detta gör rädslan med oss. Så här uppträder grannar, myndigheter, mobben.

Nu för tiden uppträder även bloggaren. En inflytelserik nätaktivist ifrågasätter, dock inte helt oegennyttigt, Världshälsoorganisationens rekommendationer och tillverkningen av vaccin. Medan miljoner människor dör ser läkemedelsindustrins miljarder dollar rinna in. Upplagt för konspirationsteoretiker. En annan intressant konflikt är vilka som ska få vaccinet först. Är vissa amerikanska personer viktigare än barn i en kinesisk by?

Hjältar finns i vetenskapens historia, så också i filmen även om inte Matt Damon har den rollen den här gången. ”Contagion” iscensätter ett högst realistiskt händelseförlopp som visar konsekvenserna både av smittspridning och ryktesspridning.

Samtidigt är den en effektivt berättad deckargåta som följer influensans väg i spåren, tillbaka till ursprunget.

Rysare nej. Men rysningar, ja. Ingen film jag tänker rekommendera för vänner med bacillskräck.

Mer läsning

Annons