Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jackson besviken på Hollywood

/

Peter Jackson är världskänd som regissören till ”Sagan om ringen”-filmerna – men nu är han Sverigeaktuell som producent.

Han ligger bakom den av Neill Bloomkamp regisserade science fiction-filmen ”District 9”, som har premiär på fredag.

Annons

”District 9” föddes när projektet ”Halo”, som Bloomkamp skulle regissera och Jackson producera, gick om intet.

– Vi kände oss hjälplösa när ”Halo” föll i bitar. Jag kände mig ångerfull, jag hade guidat Neill in i en katastrof. Jag var tvungen att hjälpa honom att snabbt komma igång med något nytt, säger Peter Jackson.

Det blev ”District 9”.

Filmen handlar om hur tusentals rymdvarelser lever i ett getto i Sydafrika och hur strider bryter ut när de ska flyttas till vad som liknar ett koncentrationsläger.

– Visst kan man se den som en social metafor. Och den känns fräsch. Den är ofta improviserad, något jag annars aldrig ger mig in i.

”District 9” har redan blivit en stor publiksuccé i USA. Och när det gäller Peter Jackson, kommer vi i januari att för första gången på nästan fem år få se en film han regisserat. Det blir ”Flickan från ovan” efter Alice Sebolds bästsäljare om en tonårsflicka som blivit styckmördad och nu sitter i himlen och ser på vad som händer med de efterlevande.

– Jag vet att det är ett kontroversiellt ämne, men det finns mycket humor i berättelsen också. Det är en rolig, mänsklig film, och det var intressant att få berätta historien ur offrets synvinkel. Jag är verkligen stolt över den filmen. Den är mycket personlig för mig.

Han är också involverad i två av de kommande årens mest högprofilerade projekt: ”Tintin” och ”The hobbit”.

– Steven Spielberg har gjort den första Tintin-filmen, jag gör den andra. Steven har talang. Jag tror det kan bli något av honom, säger Peter Jackson skämtsamt. Vi är båda Tintin-fans och vi samarbetar hela tiden.

När det gäller ”The hobbit”, planeras två filmer som Guillermo del Toro ska regissera och Peter Jackson producerar.

– Vi håller på med manuset nu. Så fort vi fått allt klart kommer vi att ta kontakt med skådespelare. Det har vi inte gjort ännu, och alla rykten om olika namn är fel.

Peter Jacksom säger att han som filmfan ibland känner sig deprimerad över vad som händer i filmbranschen i dag. Han tycker att alldeles för mycket är inriktat på att göra filmer som ska sälja stort på dvd. Alldeles för många filmer görs på rutin, bara för att de som har pengarna vill ta det säkra före det osäkra.

– De vågar inte ta risker. Och det gör att filmkvaliteten blir lidande. Jag hoppas att de unga regissörerna kan ta tag i det här.

Mer läsning

Annons