Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakten på cashen fortsätter

/
  • Dragomir Mrsic under inspelningen av ”Snabba cash 2” i Hammarkullen.
  • Babak Najafi tvekade först inför att regissera ”Snabba cash 2”. ”En film tar två år av ens liv och varje dag är lika stressig som den här”, säger han.
  • Fares Fares karaktär Mahmoud får större utrymme i uppföljaren till ”Snabba cash”.
  • Joel Kinnaman och regissören Babak Najafi. Inspelningen har pågått sedan augusti. I slutet av nästa sommar har filmen premiär.
  • Dragomir Mrsic och Matias Padin Varela under inspelningen.

Joel Kinnaman är tillbaka i rollen som JW. Med en ny regissör vid rodret fortsätter jakten på pengarna i ”Snabba cash 2”. En tredje film planeras redan.

Annons

Det är eftermiddag i Hammarkullen i Göteborg och Joel Kinnaman saknar en egen stol. Inte att sitta på, men att förvara sina saker vid. Det har han haft i USA. Nu är han i Sverige för att återigen göra rollen som JW i ”Snabba cash 2”.

– Jag tappar bort mina saker hela tiden. Jag lägger min telefon på en plats och min dator i någon bil som åker iväg. 20 procent av min energi under en filminspelning går åt till att hitta mina saker.

Joel Kinnaman skrattar till. Lite längre ner på gatan står en skåpbil parkerad. I den sitter Dragomir Mrsic som spelar Mrado. Han spanar ut genom bilrutan ut över radhuslängan. Utanför står filmteamet medan regissören sitter en bit bort. För utomstående ser scenen händelselös ut, men den tar en timme att spela in.

I uppföljaren till 2010 års biosuccé möter vi huvudkaraktärerna tre år senare.

– Det är väldigt spännande att gå in i en karaktär som gått igenom så mycket. JW hade redan stora sår och tomrum inom sig och nu har han gjort massa dumma saker så att han hamnat i fängelse, säger Joel Kinnaman

Filmen är en fristående fortsättning på filmen ”Snabba cash” och alltså inte en filmatisering av Jens Lapidus bok ”Aldrig fucka up”. En tredje film är redan planerad.

– Den kommer att vara väldigt nära Jens Lapidus tredje bok ”Livet deluxe”. Jens är fortfarande inblandad på så sätt att han läser manusversionerna och tycker till. Han var mer involverad i förra filmen, då var han också väldigt nyfiken på att göra film, säger producenten Fredrik Wikström.

Daniel Espinosa som regisserade den första filmen arbetar just nu med sin första Hollywoodproduktion. Prisbelönte Babak Najafi (”Sebbe” korades till bästa debutfilm vid Berlins filmfestival) har tagit hans plats. Han tvekade dock inför utmaningen.

– En film tar två år av ens liv. Man måste tänka igenom om det är värt det och om man har någonting att komma med. Jag tror inte att man ska göra film bara för att göra film, säger han.

Joel Kinnaman tvekade däremot inte, men det fanns logistiska problem. Hans fokus ligger just nu på USA-karriären och det senaste året har han gjort en roll i Daniel Espinosas Hollywood-debut ”Safe house” och i komedin ”Lola versus”. Dessutom har kriminalserien ”The killing” fått ett fint mottagande och en andra säsong planeras.

Men Kinnaman kommer att vara med i den tredje ”Snabba cash”-filmen.

– Det är ett pussel, men det är inte jag som pusslar. Det är mer producenterna och inspelningsledaren som sliter sig i håret. Jag berättar vilka tider jag kan och när jag inte kan och vilka projekt jag kan göra. Ibland går det, ibland går det inte.

Den nye regissören har gett ”Snabba cash”-skådespelarna en större frihet, säger Joel Kinnaman.

– Ibland kan det vara frustrerande för man vet inte riktigt vad som ska hända. Vi har improviserat mycket och det har blivit väldigt väldigt bra. Det finns scener som har två repliker i manus men som har blivit åttaminuters-tagningar, säger han.

Liv Sander/TT Spektra

Mer läsning

Annons