Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Johan Renck blickar mot Sverige igen

/
  • Here he goes again. Det är 15 år sedan Johan Renck var artisten Stakka Bo. Nyss debuterade han med långfilmen ”Downloading Nancy” med premiär på Stockholms filmfestival.Rencks film. Jason Patric och Maria Bello spelar huvudrollerna i mörka ”Downloading Nancy”.

Johan Renck är på tillfälligt Sverigebesök med ”Downloading Nancy”.
Men hans nästa långfilm kan bli svensk, med manus av Martin Luuk.

Annons

Det tog sin tid, men nu är långfilmsdebuten ”Downloading Nancy” avklarad och the artist formerly known as Stakka Bo kan sträcka ut sin långa kropp i en soffa på Stockholm filmfestivals hotell.

”Downloading Nancy” är ett decembersvart drama om Nancy (Maria Bello) som lämnar sin make (Rufus Sewell) för att leva ut sina sadomasochistiska fantasier med en annan man – och sedan låta honom döda henne. Filmen har verklighetsbakgrund, men det vill Johan Renck tona ner:

– Jag var från början helt ointresserad av det. Jag läste inte in mig på det. Alla filmer är baserade på någon sorts verklighet, och det är inte det viktiga i ”Nancy”.

I filmkretsar har Johan Renck gjort sig ett namn som regissör av musikvideor (framför allt Madonnas ”Hung up” och Robbie Williams ”Trippin”) och reklam. Han tror att han kommer att jobba med Madonna igen men är samtidigt tveksam till om han vill fortsätta göra musikvideor.

”Downloading Nancy” kommer, säger Renck, att gå upp i ett tjugotal amerikanska städer i februari. Den svenska premiären kommer i april. Han vet fortfarande inte vilken som blir hans nästa film men har ett helsvenskt projekt på gång:

– Martin Luuk (Kristians bror) har skrivit ett manus som han kom till mig med för ett par år sedan. Sedan har projektet varit av och på, av och på. Men den sista tiden har vi verkligen hittat tillbaka till varandra. Det är en dramakomedi, men det är för tidigt att prata om den.

Johan Renck lever i dag, säger han, ett zigenarliv där han bor där projekten finns. Han gör i dag två-tre reklamfilmer om året ”för att betala hyran”.

15 år har gått sedan han toppade listor med ”Here we go again” under namnet Stakka Bo.

– De minnen man skrattar mest åt involverar sex eller droger eller båda två i någon jobbig kombination, för att så var man då. Det var helt perfekt när man var 25 att bli popstjärna över en natt, åka jorden runt och gå på häftiga fester. Spela musik på kvällarna, gå på fester, ligga med brudar, allt som en vanlig 25-åring tycker är roligt.

Erik Helmerson/TT Spektra

Annons