Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Känner vi igen honom?

/
  • Masken tog två timmar att göra varje morgon, och den fick Rolf Lassgård att gå djupt in i karaktären hos titelrollen i julens storfilm
  • Stillbild ur
  • Styvt jobb. Två timmar varje morgon tog det för maskörerna att förvandla Rolf Lassgård till en man som heter Ove.
  • Stillbild ur

Skådespelaren Rolf Lassgård gick helt upp i rollen som "En man som heter Ove"-Ove. En anledning var att maskörerna hade lyckats förvandla honom till en helt annan gubbe.
– Den första dagen blev jag bortkörd från inspelningsplatsen. De kände inte igen mig, säger han.

Annons

Romanen "En man som heter Ove" av Fredrik Backman blev en stor romansuccé i svallvågorna efter "Hundraåringen som klev ut genom fönstret och försvann". Gävlebon Rolf Lassgård gestaltar nu Ove i storfilmen med samma namn. Han har läst romanen kanske 15 gånger.

– Ove är som en kinesisk ask. Man tror att saker och ting är på ett visst sätt, men så lyfter man på locket och upptäcker att det inte alls var så. Då ligger det en ny ask där inne och lyfter man där får man en ny aha-upplevelse. Det är drömrollen för en skådespelare.

För att Rolf Lassgård skulle bli trovärdig som surgubben Ove krävde en omfattande make-over av filmens maskörer.

– Det står visserligen i boken att han är 59 år, och det var jag också när jag spelade honom, säger Rolf Lassgård.

– Men känslan runt honom är inte 59 i dagens mening, mer dem som var 59 för min generation, då folk inte hängde sig fast vid ungdomen på samma sätt som nu, utan det faktiskt fanns en utveckling från pojke till man och från man till gubbe. Och med min linlugg ser man inte ut som en sådan gubbe.

Rolf Lassgård säger att masken gjorde att han höll sig "i karaktär" under stora delar av inspelningen. Ove är en man som går runt i sitt radhuskvarter varje morgon och ser till att alla garageportar är stängda och cyklar låsta och att ingen bil har stått parkerad i mer än 24 timmar, för har de det ringer han myndigheterna och rapporterar. Han kör sin rond kring 5–6 varje morgon.

– Mina morgnar började tio i fem. Det tog två timmar varje morgon att lägga masken. Det var en bra tid på dygnet för att komma i rätt humör. Sen fortsatte jag att gå omkring i den där Ove-världen hela dagen.

Och i och med att han såg så annorlunda ut blev han också behandlad på ett annat sätt. Eftersom han gick omkring och såg ut som en gammal man reagerade filmteamet intuitivt mer omhändertagande, säger han. Men första dagen blev han bortföst från filminspelningen.

– Vi höll på och preparerade radhusområdet där vi spelade in och jag såg en som jag kände lite, så jag hejade på honom. "Här får du inte vara!", svarade han. Han kände inte igen mig.

Filmen har premiär på juldagen, men jag gissar att du inte vill se den igen då?

– Det är precis vad jag tänker göra. Jag har sett den ett par gånger förstås, men det är en del av min process att jag vill se den sista gången med en vanlig publik. För det är ju till syvende och sist så att en film är klar först när den möter publiken.

Mer läsning

Annons