Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Karate Kid” – familjeäventyret

/
  • Hänger med Jackie. Det bästa med ”Karate Kid” var att få hänga med Jackie Chan, säger Jaden Smith.
  • Smidig. I nyinspelningen av ”Karate Kid” spelar Jaden Smith huvudrollen mot Jackie Chan. Handlingen är förflyttad till Kina och i stället för karate är det kung fu som 12-åringen får lära sig av mästaren.

För familjen Smith är ”Karate Kid” mer än bara en film, det är en familjeangelägenhet. 12-årige Jaden Smith spelar huvudrollen medan mamma Jada Pinkett Smith och pappa Will Smith producerar.

– Att vara pappa, producent och make samtidigt är i princip omöjligt, säger Will Smith.

Annons

Familjen Smith gör en storstilad entré i presskonferensrummet på Grand Hotel i Oslo. Eller, mest är det pappa Wills entré som märks.

Han applåderar, tjoar och spexar en bra stund innan han lugnar ner sig ett snäpp och lutar sig tillbaka i stolen.

Jada Pinkett Smith ler och tycks vara van vid makens små utspel, medan sonen Jaden ser en smula plågad ut när han sneglar på sin pinsamma pappa.

Familjen är på plats i den norska huvudstaden för att möta pressen och närvara vid galapremiären av den nya ”Karate Kid”-filmen, producerad av makarna Smith (tillsammans med Ken Stovitz) och med sonen i huvudrollen.

– Det var okej att jobba med dem, antar jag, svarar 12-årige Jaden föga övertygande på frågan om hur det var att jobba med sina föräldrar.

– Du kan vara ärlig, Jaden, uppmanar pappa Will, men till- ägger snabbt:

– Eller, var inte det förresten.

Utmanande

Både Jada Pinkett Smith och Will Smith medger att det har varit utmanande att arbeta ihop som familj.

Det tuffaste var enligt Jada Pinkett Smith att se sonen träna så hårt:

– Ibland grät Jaden under träningen, och jag övervägde att gå in och avbryta det hela. Men så såg jag Jaden titta på sin tränare och säga ”Jag vill göra det igen”. Ibland måste man som förälder ta ett steg tillbaka.

Att komma i form för rollen som Dre krävde onekligen hård träning. I tre månader tränade Jaden Smith tre timmar varje dag, ensam med en lärare från Jackie Chans stuntteam. När inspelningarna drog igång fortsatte kung fu-träningen i ytterligare fyra månader i Kina.

– Jag tränade på lunchrasterna också, för Jackie Chan berättade för mig om hur han själv hade brutit alla ben i kroppen och jag ville vara förberedd så att jag skulle slippa det. Jag kan ju inte bryta näsan – det ser inte alls bra ut på vita duken, förklarar Jaden Smith, för dagen klädd i en tuff skinnjacka prydd med nitar och med det lockiga håret flätat.

”Karate Kid 2”

De flesta Hollywoodstjärnor tycks vilja hålla sina barn utanför rampljuset. I familjen Smiths fall har det snarare varit tvärtom. 9-åriga dottern Willow har även hon en filmkarriär på gång, och har bland annat spelat mot pappa i filmen ”I am legend”.

Jaden och Will Smith spelade tillsammans i ”Jakten på lycka”.

– Jag har ju alltid känt på mig att de skulle bli intresserade av den här branschen.

– Men jag var nog inte beredd på all den uppmärksamhet som riktats mot dem.

Men det här är något som de båda verkligen har velat göra, menar Jada Pinkett Smith, och Will Smith nickar instämmande:

– Samma helg som Jadens film låg etta på biotoppen i USA måste han städa sitt rum, precis som vanligt. Jag tror inte att han tappar kontakten med verkligheten.

Barnens karriärer har bara börjat.

Enligt Variety ska syskonen spela mot varandra i familjeäventyret ”Amulet”, som produceras av Will Smith. Dessutom finns planer på en ”Karate Kid 2”.

– Vi kommer att fortsätta tills vi får ändra titeln till ”Karate Man”, skämtar Will Smith.

– Nej, det blir nog inte fler än två. Allt beror på vad Jaden vill.

Mer läsning

Annons