Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kläderna är bäst

/
  • Snyggt. Miljöerna och kläderna är vackra, men i övrigt är inte
  • Snyggt. Miljöerna och kläderna är vackra, men i övrigt är inte

Jag minns inte vem mördaren är i Maria Langs ”Mördaren ljuger inte ensam”, knappt ens historien annat än att det fanns ett lik i skogen.

Annons

Däremot minns jag Puck, Maria Langs för sin tid okonventionella (fast det tänkte jag inte då) hjältinna, som nyfiken, skarpögd och orädd hjälpte polisen att lösa mord. Det var nån att se upp till, jag gillade henne mycket när jag som tonåring läste de allra flesta av Maria Langs böcker.

Nu är heller inte mordgåtan särskilt intressant i filmatiseringen av romanen, den första i ett knippe filmer där resten är gjorda direkt för tv. Upplägget är klassiskt – några människor befinner sig på en ö, utan kontakt med omvärlden, och den ena efter den andra dör, och alla har mer eller mindre motiv att röja sina vänner (nåja) ur vägen. Mördaren är, som sagt, inte den enda som ljuger. Och karaktärerna (professorn, den vampiga skådisen, den nervige författaren och så vidare) känns onekligen rätt yxiga. Tuva Novotnys Puck känns lite intressantare, men når ändå inte riktigt fram.

Och det är alltså inte så att man sitter som på nålar för att få reda på vem mördaren är. Dialogen lämnar dessutom en del övrigt att önska.

Däremot är miljöerna och kläderna en fröjd för ögat. Det finns nånting förtjusande i att se Tuva Novotny klädd i kofta och gummistövlar och shorts med hög midja stå på en mjukt rundad skärgårdsklippa med Ola Rapace i skjortärmarna uppdragna av såna där snoddar och Linus Wahlgren i somrig outfit strax bredvid. Och sommarhuset på ön är att dö för.

Vackert alltså.

Och har vi tur så blir kanske Puck hjältinnan att se upp till i kommande filmer.

Annons