Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Klantiga Göran funkar som romkom-karaktär

/
  • KLANTIG. Göran är en klantig kille som söker kärleken. Bättre än vad

Göran är inte smidig. Socialt. Det finns pansarvagnar som är smidigare socialt. Efter att ha blivit dumpad samtidigt som han friar, får han snabbt upp ögonen för en annan kvinna, och ser till att åka till samma midsommarfest på västkusten som hon.

Annons

 Allt som kan gå fel med den tjejen – och fel i största allmänhet, som att knuffa en icke simkunnig grabb i vattnet – går fel, men i jakten på henne får han känslor för en tredje kvinna, där också det mesta blir fel, men inte så fel att han inte kan ställa allt till rätta.

”Sommaren med Göran” innehåller mycket av vad man skulle kunna kalla känslomässig snubbelhumor. Hjärnan bakom filmen är Peter Magnusson, som överraskar med en fyndigare humor än vad ”Hey Baberiba”-sketcherna har visat – ni vet, de där inslagen då han skjuter fram hakan och låtsas vara Kronprinsessan.

Framför allt lyckas han med komiken i att placera en vilsen och semimisslyckad kille i en smet av typiskt lyckad medelklassperfektion.

Den första nivån av humorn hade jag förväntat mig, som att klämma läppen i mobiltelefonen. Men det andra lagret, med ett slags satirisk fundering över vad det innebär att vara lyckad i en miljö av designad framgång i Reinfeldt-land, överraskar.

Miljöerna ger tacksamt humormaterial. Finns det något med mer förväntningar, och därmed källor till misslyckanden, än en svensk midsommar? Möjligtvis en svensk jul.

Göran är ett svin av misstag, en fin kille som råkar bli ett svin, och blir därmed en tämligen lyckad karaktär i en romantisk komedi. Både Peter Magnusson och David Hellenius visar hittills dolda skådistalanger, och i synnerhet den senare ger en obarmhärtig bild av den svenske toffelmannen som använder en röst när han tilltalar partnern som man annars blott hör djur i Disney-filmer använda.

På Gävle-premiären var salong ett i stort sett slutsåld, och ”Sommaren med Göran” är tillräckligt bra för att bli en publiksuccé och, därmed, ge Peter Magnusson en ny chans att knuffa ner paret Herngren/Holm från tronen som Sveriges romkom-kungar.

 

 

Mer läsning

Annons