Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Knowing

/
  • försöker rädda världen. Rose Byrne och Nicolas Cage försöker hitta en lösning för att förhindra världens undergång.

Knowing
Filmstaden, Gävle
Regi: Alex Proyas.
Medv: Nicolas Cage, Rose Byrne, Chandler Canterbury med flera

Annons

Överbegåvat barn som bor i fallfärdig jättekåk på landet, en pappa som vältrar sig i whisky och sorg, anonyma män som smyger i skogen, viskande röster och märkliga sifferkombinationer på ett 50 år gammalt papper. Allt detta i takt till domedagsmusik. ”Knowing” är uppbyggd för att tittarens nerver ska hållas spända som fiolsträngar.

För 50 år sedan fick en grundskoleklass rita sin version av framtiden, teckningarna placerades sedan i en tidskapsel som begravdes på skolgården. I ”Knowing” öppnas tidskapseln och eleven Caleb får en sifferkod, som till en början avfärdas som nonsens.

Men hans pappa John, som är forskare och spelas av Nicolas Cage, lyckas naturligtvis upptäcka att de till synes slumpmässiga siffrorna i själva verket är datum och koordinater för de senaste 50 årens stora naturkatastrofer och terrordåd där tusentals människor har omkommit.

Dessutom finns datum för katastrofer som ännu inte har hänt. Nu börjar John Koestler en kamp mot klockan för att hinna rädda världen från undergången.

”Knowing” kan tolkas som en underhållande film om livsåskådningar där man kan diskutera om vårt liv på jorden är orsakat av slumpen eller finns det en högre makt som har förutbestämt vårt öde, men manusförfattarna har tagit sig vatten över huvudet.

Det är helt enkelt omöjligt att få ihop filmens alla lösa trådar med rymdvarelser och mörka profetior.

Mer läsning

Annons