Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurt Cobains inre får filmiskt liv

/
  • I dokumentärfilmen
  • Kurt Cobain dog 1994. I dokumentärfilmen

Ett tidigare förseglat arkiv av osedda filmer, foton, låtar och anteckningar har öppnats. Nu har den första officiella Kurt Cobain-dokumentären premiär på Filmstaden Gävle.

Annons

Att göra en dokumentärfilm om Kurt Cobain var inget som Brett Morgen hade funderat på. Han växte upp med Black Flag och gillade Nirvana, men inte mer än så. Efter flera kritikerrosade dokumentärer kontaktades han 2007 av Cobains änka Courtney Love som föreslog att han skulle göra en film om makens liv. Till förfogande: Kurt Cobains privata arkiv, tidigare förseglat. Det var en chans som Morgen inte kunde gå miste om.

– Det jag letar efter när jag gör film är en målarduk. Här fick jag ett perfekt ämne, säger han.

Det som började som ett nyfiket utforskande kom snart att förvandlas till en högst personlig angelägenhet. Att ta del av Kurt Cobains hela inre liv – inspelade monologer, dagboksanteckningar, klotter, barndomsminnen – och komma så nära inpå var utmattande, berättar Morgen.

– Det har varit en emotionell och personlig resa. Om jag ska vara ärlig har jag inte riktigt återhämtat mig än. Jag fortsätter dras in i filmen.

Idén kom från Hole-sångerskan Courtney Love, men hon har inte varit delaktig i den kreativa processen. Det var Brett Morgens beslut. Hon är kontroversiell i sammanhanget, och han ville inte låta det påverka.

– Alla som kände Kurt är väldigt överbeskyddande. Jag gjorde inte filmen för de som kände honom. Jag gjorde den för Frances.

Frances Bean Cobain, Kurt Cobains dotter, är en av filmens producenter. Hon lärde aldrig känna sin pappa, som tog livet av sig när hon var ett år gammal 1994, och har i flera intervjuer betonat att hon inte vill att filmen ska ge ytterligare en "romantiserad bild".

Dokumentären "Kurt Cobain: Montage of heck" har begränsad speltid och kan ses måndag den 27 april och tisdag den 28 april på Filmstaden Gävle.

Mer läsning

Annons