Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

La Zona

/

La Zona
Med: Daniel Giménez Cacho, Carlos Bardem, Daniel Tovar med flera
Regi: Rodrigo Plá
Filmstaden Gävle

Annons

Människan har alltid varit förtjust i murar. Från Hadrianus mur till Visby ringmur, till Berlinmuren, och vidare till den där så kallade skyddsmuren som byggs mellan Israel och Palestina.

La Zona är också ett samhälle omringat av en mur. Ett så kallat "gated community" där rika människor betalar stora pengar för att skyddas mot den yttre världen.

Men en stormig natt försvinner det där skyddet när en stor reklamskylt skapar ett stort hål i skyddsbarriären och släpper in tre ynglingar som vill göra sig en snabb, och olaglig, hacka. Tilltaget slutar i en katastrof och fyra människor dör. Två från utsidan och två från insidan.

Men inför risken att förlora självstyret över La Zona beslutar sig det instängda samhället sig för att ta hand om problemet själva. Jakten på den kvarvarande inkräktaren startar. Utanför murarna kommer en polis med det obligatoriska snutskägget (har verkligen poliser över hela världen samma dåliga smak när det gäller ansiktsbehåring?) dem på spåren. Vad som sedan utspelar sig är en masspsykos i ett litet samhälle som inte helt oväntat spårar ur.

La Zona har vunnit priser på bland annat filmfestivalerna i Stockholm och Venedig och den är väl värd det. Välspelad, vacker, fantastiskt manus, om än med lite många oneliners. Det politiska budskapet är illa dolt men inte mindre hedervärt för det. Ett samtal kan ofta skydda bättre än både murar, våld och vapen.

Något som vi märkligt nog fortfarande måste påminnas om.

Mer läsning

Annons