Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassgård om ”Jägarna 2”: Lustfyllt att återvända

/

Kjell Sundvall är tillbaka i Norrbotten där ”Jägarna 2” just nu spelas in.

Filmen baseras på en verklig händelse – mordet på en ung kvinna i Gällivare för två år sedan.

Annons

Han har tvekat, tackat nej till flera filmmanus, men bestämde sig till slut för att följa upp en av svensk films största framgångar.

När Kjell Sundvall nu återvänder till Norrbotten för att spela in ”Jägarna 2” gör han det med övertygelsen om att det är ännu en succé han tagit itu med.

– Det känns riktigt, riktigt bra, vi har ett manus som jag tror till och med kan bli bättre än den första filmen, säger han.

Naturen viktig

Han befinner sig tillsammans med Rolf Lassgård, Peter Stormare och de andra i ensemblen långt ute i de norrbottniska skogarna. Det är inspelningsvecka sju av nio och höstkylan har börjat krypa sig på.

– Naturen spelar en oerhört stor roll, den är i princip en av huvudrollsinnehavarna. Vi har också lagt inspelningen så att berättelsen följer säsongens växlingar, säger Kjell Sundvall.

Verkliga händelser

I likhet med första filmen bygger manuset på verkliga händelser.

Mordet på en ung kvinna vid en rastplats i Gällivare 2008 blev en slags utgångspunkt.

– Ett litet samhälle där alla känner offret och så småningom gärningsmannen, i det finns en psykologi som jag tycker är jätteintressant att skildra, säger Kjell Sundvall.

Peter Stormare gör rollen som lokalpolisen Torsten. Han är märkbart nöjd och avslappnad när kliver omkring på inspelningsplatsen i full friluftsmundering.

Gillar glesbygden

Det är långt ifrån Hollywood-glamouren men Hälsingegrabben klagar inte.

– Det betyder otroligt mycket för mig att få komma hem till Norrland och filma.

– Som en kombinerad semester och jobb. Jag är alltid tacksam att få arbeta med projekt som berör glesbygden och de problem som finns här. Sedan är det alltid kul att få använda sin egen dialekt, säger han.

15 år har gått sedan Rolf Lassgård tog sig an rollen som polisen Erik som återvänder hem från Stockholm. Att det gått lång tid mellan filmerna gör arbetet extra intressant, säger han.

– Det fanns en del trådar som bara försvann in i dimman efter den första filmen och det har varit lustfyllt att få återvända och försöka reda ut en del frågor, säger han.

Filmen har premiär i september 2011.

Niklas Kjellberg/TT Spektra

Mer läsning

Annons