Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lassgård som osympatisk psykolog

/
  • PÅ MÖRDARJAKT IGEN. Rolf Lassgård spelar huvudrollen i SVT:s julsatsning ”Den fördömde”. De två långfilmslånga avsnitten handlar om kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

En avdankad kriminalpsykolog med ett mörkt förflutet kastar sig in i jakten på en mördare. Det är upptakten till SVT:s julsatsning ”Den fördömde” där Rolf Lassgård spelar huvudrollen.

Annons

Vi har sett honom jaga mördare förr. Som Kurt Wallander i flera filmer och som en tidig Gunvald Larsson jämte kommissarie Beck. Men Rolf Lassgård säger att han inte tröttnat på kriminalgenren. Den här gången skippar han dock pistolen och fångar i stället bovarna som kriminalpsykologen Sebastian Bergman.

– Han är friare i sin roll som psykolog än vad poliserna är och det var ett nytt förhållningssätt för mig. Han kan göra saker och säga saker som inte en polis på ett trovärdigt sätt kan göra, säger Rolf Lassgård.

Trasig man

När tv-tittarna möter Sebastian Bergman är han en trasig man med ett traumatiskt förflutet. I den första av de två tv-filmerna har han återvänt till sitt barndomshem för att sälja huset efter att hans mor har gått bort. I det lilla samhället inträffar samtidigt ett brutalt mord och Sebastian som efter flera skandaler slutat hos polisen dras in i jakten på mördaren.

– Vi ville göra en karaktär som var svår att tycka om men också att det finnas en anledning till det, han skulle inte bara vara en skitstövel, säger Hans Rosenfeldt som tillsammans med Michael Hjorth skrivit manus.

De två långfilmslånga avsnitten visas i SVT 25:e och 26:e december. Det första avsnittet regisseras av Daniél Espinosa, regissören bakom ”Snabba cash” och det andra av Michael Hjorth. Serien har också blivit till en bok som likt tv-serien sålts till utlandet.

Men är det här ännu en svensk kriminalserie? Hur skiljer sig den från andra dussindeckare på tv?

– Faran är att kriminaldramerna blir vår tids såpor där man kan kliva in och se vilket avsnitt som helst och få saker skiljer sig. Jag tycker att vi för in något mer, att det faktiskt handlar om någonting, säger Rolf Lassgård.

Hans Rosenfeldt säger att det finns planer och förhoppningar om att berättelsen om Sebastian Bergman kan komma att få fortsättning.

– Vi hoppas att det åtminstone ska bli två långfilmer till och det finns väldigt mycket att göra med Sebastian.

– Men vi är inte intresserade av att det ska bli en långkörare som ska gå en gång i veckan på tv, säger Hans Rosenfeldt.

Mer läsning

Annons