Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ljust och varmt om barns utsatthet

/

Polis skildrar vardagen hos polisens barnskyddsrotel i Paris (CPU). Fotografen Melissa, spelad av Maïwenn själv, får i uppdrag att följa teamet under en tid för att göra en dokumentation av deras arbete åt landets inrikesminister.

Annons

Genom hennes perspektiv från vid sidan av, får vi inblick i hur det går till när insatser görs för att komma till rätta med fall av utsatta barn och ungdomar, situationer som de flesta vanliga människor inte kan föreställa sig. Filmen är en fiktiv berättelse, men de fall som gestaltas bygger på verkliga händelser, och även mycket svåra och tragiska sådana.

Polis skulle kunna vara en nattsvart skildring, och ge vem som helst både mardrömmar och förlorad tro på världen. Men så är det inte.

Parallellt med det svåra jobb som poliserna på barnskyddsroteln utför får man också följa huvudkaraktärernas privatliv och relationer, både med varandra och sina familjer. Det är ett nära och intensivt bildberättande. Stundtals är det kaotiskt; med både skratt, gråt, ilska, svek och förälskelse – precis som livet är. Förutom att lösa svåra brott och möta samhällsproblem försöker också var och en skapa kontroll i sitt eget liv. Och de gör så gott de kan, både för sig själva, varandra och de barn som de möter. De kämpar och hjälps åt, de misslyckas och försöker igen, och ibland händer det också att det går bra.

Polis berättar om barns utsatthet i vårt samhälle, men också om människors utsatthet i den omständighet som kallas livet. Det är en trots allt ljus och varm, berättelse om det dubbla i människors sårbarhet som samtidigt också gömmer så mycket inneboende kraft och styrka. Det är en berättelse om hur vi människor kan behöva skydda oss från varandra – som vi så väl också behöver. Det är en serie av fragment ur olika liv och öden, som visar hur det kan vara när det är som svårast, som vackrast eller när det mest oväntade händer.

Emelie Lundin

Mer läsning

Annons