Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mästerkatten får bre ut sig

/
  • Humpty Dumpty, Kitty Mjuktass och Mästerkatten försöker få tag på ett antal guldägg. Mästerkatten vill ge bytet till sin hemby, men har de båda andra verkligen rent mjöl i påsen?

Från att ha varit en bifigur i de tre senaste ”Shrek”-filmerna har nu Mästerkatten i stövlar – Puss in boots – fått uppdraget att bre ut sig i en egen film.

Annons

I ”Mästerkatten” får vi följa den kaxiga svärdfajtande kattens första steg på bakbenen, filmen utspelar sig före ”Shrek” och handlar om hur han kom att bli en kvinnojagande vigilant på flykt undan lagens långa arm.

Historien hämtar viss näring ur sagan om Jack och bönstjälken, och även det talande ägget Humpty Dumpty spelar en viktig roll som Mästerkattens barndomsvän och numera svurna fiende. För att rentvå sitt förflutna och betala tillbaka en skuld till sin hemby går Mästerkatten med på att hjälpa Humpty att stjäla några magiska bönor. Med på äventyret följer även Kitty Mjuktass, lika vass i munlädret och med svärdet som Mästerkatten själv.

”Mästerkatten” bjuder på 90 minuters god animerad underhållning, även om 3D-effekterna känns ovanligt platta och tämligen meningslösa. Tempot är högt och barn i tioårsåldern torde älska vad de får se. Som vuxenfilm betraktat är det värre, finessen i skämt och vändningar kunde ha varit betydligt bättre. Spaghettivästernvibbarna är dock roliga - åtminstone första kvarten.

Några saker i filmen stör mig ur våldssynpunkt. Ett exempel: När skurkparet Jack & Jill i inledningen anländer till ett fullbelagt hotell, löser de situationen genom att helt sonika skjuta ihjäl en annan gäst och vips blir ett rum ledigt. Själva likvidationen visas visserligen inte, men ändå – är det verkligen något som småbarn bör utsättas för (filmen är barntillåten i målmans sällskap)? Tröskeln för slentrianvåld sätts onekligen lågt nu för tiden.

Daniel Åberg

Mer läsning

Annons