Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moodysson mer sorgsen än arg

/
  • Lukas Moodysson och hans huvudrollsskådis Gabriel Garcia Bernal mötte pressen på Filmhuset i Stockholm.
  • Gael Garcia Bernal, Lukas Moodysson, skådespelerskan Run Srinikornchot och en filmtekniker under inspelningen av de thailändska scenerna i

"Mammut" med Hollywoodstjärnor i huvudrollen och 70 miljoner i budget ska bli Lukas Moodyssons internationella genombrott.
Den är också debut för en mindre arg, mindre politisk Moodysson.

Annons

När regissören Lukas Moodysson håller presskonferens på Filmhuset i Stockholm för nya "Mammut" inför biopremiären den 23 januari är hans favoritord "jag vet inte" och "instinkt". Hans kännemärke är fortfarande ett kompakt ointresse av att tolka sin egen film.Vem eller vad är Mammut?
- Jag lämnar det åt dig själv att besvara.
Handlar din agenda med "Mammut" om den globaliserade ekonomin?
- Jag försöker undvika agendor. Jag arbetar med mer intuition och instinkt och försöker... jag vet inte... Det är lätt att bli propagandist... men jag försöker undvika det.När TT Spektra träffar honom för en separat intervju före presskonferensen är han inte riktigt lika fåordig. Filmens huvudperson är Leo, trettionågonting, som är framgångsrik och hyllad men som har svårt att förlika sig med sitt samvete som privilegierad västerlänning i en värld av lidande.

Det är lätt att tolka Leo som Moodyssons hittills tydligaste självporträtt på film.
- Det beror på vad man menar med självporträtt. Jag vill inte förolämpa dig, men så mycket vet du inte om mig.
- Jag vet inte... Jag känner, och det kanske låter konstigt, att jag har väldigt dålig fantasi och därför hämtar mycket från mig själv. Men det gäller alla filmer och alla karaktärer. Leo är vilsnare och olyckligare än jag. Jag är en ganska glad person. Inte så himla vilsen.


"Mammut" har världs- och Sverigepremiär på fredag. Det är en film med ett ovanligt subtilt budskap för att vara Moodysson. Han visar upp orättvisor, men han stormar inte emot dem med facklor och högafflar som i, säg, "Terrorister" eller "Lilja 4-ever".
- Gunnel Vallqvist eller Birgitta Trotzig har uttryckt det där så bra. Något om att ju äldre man blir desto svårare blir det att döma. Det blir svårare och svårare att se människor som genuint elaka och lättare att känna någon sorts medkänsla.
- Ett exempel: När vi filmade i Thailand såg vi de tjocka västerländska männen som satt där med thailändska kvinnor i knät. För några år sedan hade jag blivit arg och äcklad, nu kände jag sorgsenhet över hur himla tragiskt det var, inte bara för kvinnorna utan också för de män som måste betala för att få vara nära någon."Mammut" kan bli Lukas Moodyssons pass till den stora, internationella filmvärlden. Huvudrollerna spelas av stjärnorna Gael Garcia Bernal och Michelle Williams. Under inspelningen dog Heath Ledger, pappa till Williams barn, och Lukas Moodysson fick för första gången känna på hur det är att jagas av paparazzifotografer.
- Då fick man kämpa för att känna medlidande. Det var väldigt obehagligt, de var hänsynslösa med sin gammentalitet. Vi hade en egen stillbildsfotograf med oss och han provocerade dem oerhört genom att själv ta bilder på dem. Det blev handgemäng, och det var ju humor.


På frågan om hur Lukas Moodysson går vidare nu blir svaret - "jag vet inte".
- Någonting ska jag väl göra, men jag vet inte om det ska bli en film.
Inte heller kan han svara på om han ska hålla sig på den bredare, mer publika väg som han trätt in på med "Mammut".
- Jag vet inte ens om den kommer att ses av någon, det får vi se. Jag har inga enorma förhoppningar. Det blir inga åtta miljoner eller så.


Den mest bokstavliga mammuten i "Mammut" är en penna. En penna som kostar 3 000 dollar och som är gjord, delvis, av elfenben från en upptinad mammut. Pennan finns på riktigt, säger Moodysson. Vad säger den om planeten jorden, år 2009?
- Att det är en bra värld att vara filmregissör i (skratt). Jag vet inte vad det säger exakt. Jag är så korkad när jag ska uttrycka saker utanför det jag skriver, men jag tror att jag säger någonting om det i filmen.erik.helmerson@ttspektra.se

Mer läsning

Annons