Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"När tittade du senast på direktsänd schack?"

/

Annons

När stannande du senast hemma från jobbet för att titta på en direktsänd match i schack? Nuförtiden hade förmodligen de flesta arbetsgivare höjt på ögonbrynet vid en sådan förfrågan. Men 1972 stannade världen när amerikanen Bobby Fischer mötte sovjetiske Boris Spasskij i uppgörelsen om världsmästartiteln.

Storbildsskärmar på Times Square i New York lockade massorna och skolor stängde på bästa Ingemar Stenmark-manér.

Den globala schackfebern är också en huvudperson i den här skickligt berättade dokumentären, där världsmästarkampen som ägde rum på Island är filmens spänningsladdade höjdpunkt. Även om man vet hur det gick sitter man som på nålar när de två schackdivorna larmar och gör sig till tills både de och publiken är så matt man kan bli.

Men mest handlar filmen naturligtvis om Bobby Fischer, kanske en av världens mest begåvade och jobbiga människor.

Han började spela schack som sexåring och blev så småningom en självlärd världskändis. Men priset för genialitet är högt. Att bara spela schack och aldrig leka gjorde lille Bobby till en instabil otrevlig neurotiker. Att hans mamma verkar ha varit likadan och dessutom övergav honom i unga år gjorde inte hans förutsättningar bättre.

När Fischer lanserades som en kalla krigets Rocky, som skulle slåss mot det väloljade Sovjets alla Ivan Dragos klarade hans sköra geni inte pressen. Fullproppad med unika gamla filmklipp och nygjorda intervjuer visar Liz Garbus upp ett fascinerande och tragiskt livsöde.

Bobby Fischer against the world

Regi: Liz Garbus

Med: Bobby Fischer, Boris Spasskij, Garry Kasparov med flera.

Filmstaden, Gävle

Mer läsning

Annons