Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Noomi: Flickan som eldade publiken

/
  • Hetast. Svensk films ansikte 2010: Noomi Rapace, på väg i en limousin med destination Stora Världen.
  • Framgång. Joel Kinnaman i ”Snabba cash” – två framgångsrika svenska filmexporter.Foto: Frank Aschberg
  • Favorit. Alexander ”Sexy Skars” Skarsgård har blivit både publikens och paparazzifotografernas älskling efter flera storroller och en uppmärksammad romans (?) med Kate Bosworth.Foto: Anders Wiklund/Scanpix
  • Ensamma mamman. Gävlebördiga Eva Melander i en av årets bästa svenska filmer, ”Sebbe”, där hon dessutom spelar en av årets filmtrender: den ensamstående, kämpande mamman.Foto: Hanna Rydström

Filmens 2009 var Noomi Rapaces år. Filmens 2010 var – ja, vad kan vi säga? Noomi har expanderat och är nu världsstjärna även utanför Sverige. Här är människorna som var det svenska filmåret 2010.

Annons

Noomi Rapace

Hon har utsetts till den största svenska stjärnan sedan Greta Garbo, hyllats i Venedig, skilt sig, flyttat till London och spelat in med Robert Downey Jr och Jude Law. Nu försöker Rooney Mara från ”The social network” fylla hennes skor i den amerikanska versionen av ”Millennium”. Det är inget tvivel om vem som är den svenska filmens ansikte just nu.

Joel Kinnaman

”Snabba cash” gav vingar åt karriärerna för både regissören Daniél Espinosa och Joel Kinnaman i rollen som JW. Båda har fått jobb i Hollywood: Espinosa med ”Safe house” – där Denzel Washington och Ryan Reynolds är aktuella för roller – och Kinnaman med flera produktioner, bland annat en remake av danska tv-serien ”Brottet”. Svensk film är het.

Den ensamstående mamman

Två av de bästa svenska filmerna 2010, ”Sebbe”, ”Miss Kicki”, hade en ensamstående mamma som centralfigur. Även utlandet fattade vad det handlar om, och vi såg starka, utsatta mammaporträtt i hyllade smalfilmer som ”Precious”, ”Fish tank” och norska ”Engelen”.

Skarsgård

Det spelar ingen roll om de heter Stellan, Alexander, Gustaf eller Bill i förnamn. Alla i den svenska skådisversionen av familjen Corleone är långa, charmiga, prestigelösa – och extremt framgångsrika.

Rickard Falkvinge

Piratpartiets starke man får representera den etablerade filmbranschens värsta fiende: piratkopieraren. Skumraskfiguren som med sin lössläppta dator och frapperande brist på respekt för traditionell filmetikett är den främsta orsaken till...

Den bekymrade producenten

Bakom kulisserna i Filmsverige är det stora samtalsämnet hur kvalitetsfilmen ska överleva. Ytterst få svenska filmer går runt ekonomiskt, och oavsett vad filmmänniskor grälar om är alla överens om en enda sak: De behöver mera pengar.

Alicia Vikander

Hon kom från bortom ingenstans, knep huvudrollen i ”Till det som är vackert”, blev utsedd till kommande europeisk filmstjärna och är nu nära huvudrollen i Hollywoods nya ”Snövit”.

Den kvinnliga regissören

Varannan elev på filmregiutbidningarna är kvinna. Men bara var fjärde filmdebutant. Vad händer med kvinnorna på vägen – och vart tar de vägen?

Martin Beck/Mårten Späck

Kan man göra parodi på något som upprepats 549 gånger och blivit en parodi på sig självt? Javisst, tänkte Fredde Granberg och filmade ”Kommissarie Späck”.

Gubbregissören

Det största hatobjektet av alla för unga, arga och refuserade filmskapare. I skrivande stund är Lasse Åberg, Kjell Sundvall, Richard Hobert, Jan Troell, Kjell-Åke Andersson och Roy Andersson alla på gång med nya filmer.

Marcus Lindeen

Underbarn som fick Stora journalistprisets hedersomnämnande redan som tonåring. Nu gör han, bland annat, film. Hans könsbytesdokumentär ”Ångrarna” är bevis nog för att Lindeen är en man att hålla under uppsikt.

Cissi Elwin Frenkel

Måhända är det inte den avgående Filminstitutchefens förtjänst att det under hennes tid vid makten över svensk film kommit både ett ”Millennium”-mirakel, en Ruben Östlund, en ”Låt den rätte komma in” och en ”Snabba cash”. Men en gammal sanning från sportens värld gäller även här: En bra filmchef ska ha tur.

Bubblare:

Cornelis Vreeswijk, Gerillatrummisen från ”Sound of noise”, Cecilia Forss från ”I rymden finns inga känslor”, Tomas Alfredson, Tuva Novotny och Nils Petter Sundgren – som efter att ha sett 10 000 filmer gav ut sina memoarer.

Mer läsning

Annons