Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ohlin-film i täten inför Guldbaggegalan

/
  • Favorit. Lisa Ohlin kan vinna en regibagge för sin filmatisering av Marianne Fredrikssons ”Simon och ekarna”.
  • Tävlande. De (och några till) tävlar om årets guldbaggar: Göran Hugo Olsson, Fredrik Emilson, Lisa Aschan, Ruben Östlund, Kevin Vaz, Erik Hemmendorff, Johan Widerberg, Ann Petrén och Moa Li Lemhagen Schalin. Sittande från vänster: Liv Mjönes, Lisa Ohlin och Cecilia Nilsson.

Med 13 nomineringar är ”Simon och ekarna” storfavorit på årets Guldbaggegala.
Men regissören Lisa Ohlin vågar inte tro att filmen ska vinna priset för bästa film.

Annons

– Jag tror att våra chanser är små, säger hon.

”Simon och ekarna” slår rekord i Guldbaggesammanhang. Att antalet nomineringar blivit så många beror delvis på att priskategorierna i år har utökats med sju stycken, men filmen har också chans att vinna priser i de traditionellt prestigefulla kategorierna.

– Det är otroligt roligt att alla i teamet syns, för vi jobbade SÅ hårt. Det här var en film som krävde enormt mycket yrkeskunskap och för en gångs skull kände man att alla fick testa sina gränser för vad som var möjligt, säger Lisa Ohlin.

Att filmen nått sådan framgång beror delvis på budgeten, menar hon. ”Simon och ekarna” kostade 60 miljoner kronor att göra, en hög summa med svenska mått mätt. Men Lisa Ohlin, som har varit med i Guldbaggeleken tidigare (”Veranda för en tenor”) tar inte ut några segrar i förskott – särskilt inte vad gäller regipriset och priset för bästa film.

– Det brukar oftast vara filmer som är berättarmässigt mer avancerade som vinner.

”Simon och ekarna” tävlar framför allt mot Ruben Östlunds omdebatterade ”Play”, som fått sju nomineringar, och Lisa Aschans ”Apflickorna” som har chans att få fyra priser.

För Östlund är det en dubbel upplevelse att återigen vara aktuell på Guldbaggegalan.

– Vi var ju nominerade i fem kategorier med ”De ofrivilliga” och så fick vi ingen. Det var inte bara en negativ upplevelse utan skapade en massa energi hos oss och all den energin stoppade vi in i ”Play”-projektet, säger han.

16-årige Kevin Vaz, som gjorde långfilmsdebut i ”Play”, är oerhört stolt över att vara nominerad i kategorin bästa manliga huvudroll vid sidan av namn som Sven-Bertil Taube och Mikael Persbrandt.

– Jag försöker att inte tro så mycket om mina chanser, men de båda är absolut utmanade, säger han.

Lisa Aschan beskriver 2011 som det bästa i hennes liv – ett år då hon fått skörda ”söta och goda” frukter av ett långt arbete. Hon vågar inte sia om ”Apflickornas” chanser på galan som hålls på Cirkus i Stockholm 23 januari, men tycker att årets urval ger en positiv bild av svensk film.

– Den nya vågen håller sakta men säkert på att skölja över oss. Det känns bra att vara en del av den.

Mer läsning

Annons