Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oscar till Persbrandtfilm

/
  • Lycklig. Susanne Bier fick ta emot en Oscar för
  • Lycklig. Susanne Bier strålar tillsammans med prisutdelarna Russell Brand och Helen Mirren på Oscarsgalan.
  • Bästa skådisarna. Christian Bale, Natalie Portman, Melissa Leo och Colin Firth prisades för bästa skådespelarinsatser. Firth fick en Oscar för sin insats i
  • Segerkyss. Colin Firth kysser hustrun Livia Giuggioli efter beskedet om att han fått en Oscar för bästa manliga huvudroll i
  • Jeff Bridges gratulerar Natalie Portman till Oscarsstatyetten för bästa kvinnliga huvudroll i
  • Natalie Portman var överlycklig efter att ha fått ta emot en Oscar för sin insats i dansfilmen

"The king's speech" tog hem fyra priser vid Oscarsgalan, bland annat det prestigefyllda priset för bästa film.

Danska "Hämnden" med Mikael Persbrandt i huvudrollen fick en Oscar för bästa icke engelskspråkiga film.

Annons

Dramat om det engelska kungahuset på 1930-talet vann fyra av de tolv priser som den nominerats till. Colin Firth fick priset för bästa manliga huvudroll för sin gestaltning av den stammande kung Georg VI och Tom Hooper fick priset för bästa regi för samma film. Filmens manus renderade också en utmärkelse.

"The inception" fick också fyra Oscar, men inte i de mest prestigefyllda kategorierna.

Priset för bästa kvinnliga huvudroll gick till favorittippade Natalie Portman för rollen i "Black swan".

Melissa Leo och Christian Bale fick varsin Oscar i kategorierna bästa kvinnliga respektive manliga biroll för filmen "The fighter".

Den stora förloraren på galan var "True grit", västerndramat som trots hela tio nomineringar inte vann ett enda pris.

Danska framgångar

Den danska filmen 'Hämnden" fick pris för bästa icke engelskspråkiga film. Filmen av Susanne Bier har svenske Mikael Persbrandt i huvudrollen. Persbrandt hade hoppats kunna vara med på galan, men planerna ändrades i sista stund.

Det är tredje gången som en dansk film tagit hem en Oscar för bästa utländska film. De tidigare gångerna var 1988 med "Babettes gästabud" och 1989 med svenskdanska "Pelle Erövraren". Susanne Bier var nominerad 2007 med filmen "Efter bröllopet", men fick inget pris den gången.

"Hämnden" handlar om en läkare som pendlar mellan hemmet i en dansk idyll och arbetet i ett kaotiskt flyktingläger i Afrika. Hans son blir mobbad i skolan och knyter en vänskap som får olyckliga konsekvenser.

– Det här betyder enormt mycket för mig, och det är det största jag har upplevt i min karriär, säger en lycklig Susanne Bier till nyhetsbyrån Ritzau strax efter det att hon tagit emot sin Oscarsstatyett.

Kan öppna dörrar

Hon understryker att priset inte bara är en hyllning till henne och filmen.

– Det är ett pris som dansk film ska vara stolt över. Tänk, vi är bara fem miljoner människor, och i många långt större länder skulle de ha varit lyckliga över att få detta pris, säger hon.

Susanne Bier är övertygad om att priset kan öppna nya dörrar för henne i USA, där hon redan gjort en film, "Things we lost in the fire".

– Jag har vunnit priset för en dansk film och gillar att arbeta i Danmark, men jag vill mycket gärna pröva att göra fler spelfilmer på engelska om möjligheten dyker upp, säger hon.

Mer läsning

Annons