Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På Gång värmer upp inför Oscarsgalan

/

Om du har några överblivna taskiga klädkommentarer kvar från Lördagens ”Melodifestivalen” går det att få användning för dem Söndag natt.
Det är med andra ord Oscardags.

Annons

Tyvärr har ju inte Oscarsgalan etablerat sig som en svensk tv-tradition, mycket för sändningstiden (Kanal 9 23.55). Men kanske även för att vi svenskar har svårt att svälja de stora klunkar av högtidlighet som galan byggs upp av, de stundtals skrattretande ögonblicken då man inte vet huruvida personen på podiet har tagit emot en belöning för bästa biroll eller har funnit ett botemedel mot cancer.

Inför årets gala har det pratats mycket om vilken relevans Oscars har i det nuvarande världsläget, då i synnerhet Amerika är fast i en ekonomisk svart spiral som borrar sig neråt.

Men som David Carr, känd som Oscarsbloggaren The Carpetbagger, uttrycker det: ”Det finns ingenting så som att samlas runt någonting varmt och glittrigt när mörkret verkar tränga sig på från alla håll.”

Att Mickey Rourke är nominerad för bästa biroll som en wrestler på dekis kanske säger någonting om det nuvarande samhällsklimatet. En hårt kämpande man som förlorat allt.

Om Hollywood själv berättat sagan om Mickey Rourke hade han vunnit i natt. Från utslagen, borträknad och totalt över till otippad vinnare.

Vänta, det Hollywood som berättar historien i natt, om än kollektivt.

Orvar Säfström, som kommenterar galan i Kanal 9, tror på Rourke.

– Heath Ledger ("Dark knight") för manlig biroll och Mickey Rourke ("The wrestler") för manlig huvudroll. De är så otroligt rätt för juryn: en som har dött och en som återuppstått från de döda, säger han till TT Spektra.

Ja, kan juryn bortse från Heath Ledgers tragiska död, och blir det inte en märklig situation om en död man nomineras och sedan inte vinner?

Man kan spekulera fram och tillbaka – och det spekuleras hejvilt på nätet – om det blir Mickey Rourke eller Sean Penn, David Fincher eller Danny Boyle, Kate Winslet eller Meryl Streep ... men den stora frågan är förstås vilken som blir bästa film.

Kungen av förhandssnack inför Oscarsgalan är som sagt The Carpetbagger (hans blogg finns på www.nytimes.com), och han är övertygad om att ”Slumdog Millionaire” vinner.

Årets gala har inte någon given blockbuster, någon ”Titanic” som mumsar i sig alla priser, men Orvar Säfström är ändå nöjd med årets standard.

– Men man måste komma ihåg att Oscar inte är en kvalitetsstämpel utan en termometer i häcken på Hollywood. Ett sätt att se hur trenderna är, vilka vindar som blåser.

Annons