Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Persbrandt missade Oscarsfesten

/

Hans film ”Hämnden” vann en Oscar inför flera hundra miljoner tv-tittare.

Annons

Men Mikael Persbrandt missade galan i Los Angeles.

Han fick ingen biljett.

Den danska filmen ”Hämnden” tog hem statyetten för bästa icke engelskspråkiga film. Och det med en svensk i huvudrollen – Mikael Persbrandt.

– Jag gläds över detta filmpris tillsammans med team och alla medskådespelare i denna ensemblefilm, skriver Mikael Persbrandt i en skriftlig kommentar till TT Spektra.

Stannade hemma

Planen var att Persbrandt skulle finnas på plats i Kodak Theatre under galan, men när en märkbart tagen regissör Susanne Bier mottog priset ur filmstjärnan Russell Brands hand saknades Mikael Persbrandt i salongen.

Den svenska filmstjärnan valde att stanna hemma i Sverige när han inte kunde få en biljett till galan.

– Vi gjorde verkligen vårt yttersta för att Mikael skulle kunna närvara i Los Angeles men detta gick tyvärr inte att ordna. Det fanns ingen biljett. Han valde därför att stanna hemma och förbereda sig för inspelningarna av ”Hamilton” och ”The hobbit” som startar inom kort, säger Persbrandts agent Peter Jansson.

”Det största”

”Hämnden” är den tredje danska filmen som vinner en Oscar.

– Det här betyder enormt mycket för mig, och det är det största jag har upplevt i min karriär, säger en lycklig Susanne Bier till nyhetsbyrån Ritzau strax efter det att hon tagit emot sin Oscarsstatyett.

Science fiction-succén ”Inception” vann fyra priser, men inga skådespelarkategorier. Oscarsgalan dominerades i stället av ”The king’s speech”, dramat om den stammande blivande kung Georg VI, som korades till bästa film och även belönades med priserna för bästa manliga huvudroll (Colin Firth) samt regi och manus. Den stora förloraren blev västerndramat ”True grit”. Trots hela tio nomineringar kammade bröderna Coens film noll på galan.

Svor i tv

För ovanlighetens skull leddes inte galan av en komiker, utan av de unga filmstjärnorna James Franco och Anne Hathaway. Men de flesta tv-kritikerna i USA var inte nådiga efter deras insats på en gala som beskrevs som den tråkigaste och stelaste på många år. Det enda som ruskade om var pristagaren Melissa Leo som bröt mot alla tv-regler genom att säga ”fuck” i direktsändningen från Hollywood. Något hon senare fick be om ursäkt för.

Mikael Forsell/TT Spektra Erik Helmerson/TT Spektra

Fotnot: Se listan med alla vinnare på arbetarbladet.se/noje

Mer läsning

Annons