Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rara action­farbröder

/
  • Hjältar? Nan Yu, Sylvester Stallone och Dolph Lundgren, i actionfilmens tappra försök att vara självironisk.

Stallone, Schwarzenegger, Chuck Norris, Bruce Willis, Dolph. Alla söta gamla actionfarbröderna kommer samman igen för att spela sig själva som stenhårda action­ikoner.

Annons

Handlingen är inte mycket att orda om. The Expendables är ett härligt grabbgäng av legosoldater med perverterad scoutheder som skjuter anonyma människor i tusental och befriar några stycken.

Slakten filmades i Bulgarien maskerat till ett gangsterhärjat Albanien. Explosioner. Många lik. Och svenska Amanda Ooms i ett inhopp som hjältemodig bondkvinna. Det är också rart – och välavlönat får vi hoppas.

Produktionen verkar ofattbart slösaktig. Det hör till saken att inspelningen faktiskt orsakade en riktigt dödsolycka; en stuntman dog och en annan skadades.

Men inget fel på filmidén egentligen. Självironi är absolut sympatiskt. Arnold får upprepa sitt ”I’ll be back” tills samtliga actionkolleger tröttnar. Psykotiska gunnern Gunnar (Dolph) är en sällsam attraktion. Huvudpersonerna meta-kommenterar oberört händelseutvecklingen; ”var slutet för extremt?”, och ser även slagsmålsuppvisningarna ur publikens synvinkel: ”Over so soon? I’ wan’t my money back...”.

”Expendables 2” är alltså ett actionfilmhistoriskt museum där man trycker krigsdockor på magen och de piper; ”vi är alla antikviteter hihi”. Varken humorn eller spänningen håller egentligen måttet. Men eftersom mycket av den här sortens våldsamma underhållning suger, är ju ändå minnesmärket riktigt passande.

Bodil Juggas

Mer läsning

Annons