Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rekordmånga filmer på Exit filmfestival

/
  • Som en dröm. Nilima Dillners ”Somnium” visas utom tävlan på Exit filmfestival på Spegeln på fredag.
  • Festivalgäng. Filmare, filmkonsulent, Edge-designers, alla är de delaktiga i fredagens filmfestival Exit på Spegeln i Gävle.
  • Modernt. Viktor Eriksson på Idka presenterar filmfestivalens program och vinjettfilmen som är gjord i årets tema, 3D.
  • ”DESERTED WALK” av Elin Hjulström är en av filmerna som tävlar i tungviktsklassen på Exit filmfestival.
  • Festivalveteran. Nilima Dillner har tävlat och vunnit flera gånger på Exit filmfestival. I år medverkar hon med två filmer.

Två clowner i en ömsint kärlekslek i Boulognerskogen. Det skildrar Nilima Dillners film ”Somnium” och det är en av filmerna som visas utom tävlan på Exit filmfestival i Gävle på fredag.

Annons

Nilima Dillner är lite av en Exit-veteran. Hon har tävlat två gånger tidigare, vunnit festivalens pitch-tävling där man ska sälja in sitt filmmanus och i år tävlar hon med filmen ”Wall-E and the pumkins”, en dokumentär om Halloween. Och dessutom visas alltså hennes ”Somnium”.

– Det betyder dröm på latin. Jag tyckte att ”Dröm” var för uppenbart, säger hon.

I år är antalet inskickade filmer till Exit större än nånsin och projektledaren Viktor Eriksson från IDKA, Institutet för digitala konstarter, som från och med i år tagit över arrangörsskapet berättar att de till och med fått välja bort vissa filmer.

– Det blir alltså extra mycket filmvisning, säger han.

Förutom de sedvanliga tävlingskategorierna ”mellanvikt” för tävlande mellan 16 och 20 år, och ”tungvikt” för tävlande mellan 20 och 26 år visas filmer utanför tävlan.

– Det kan vara filmer som är gjorda av yngre eller äldre eller filmer härifrån länet som av olika anledningar inte kan vara med och tävla.

Som ”Somnium”, som Nilima Dillner tävlade med på Upplands läns motsvarande filmfestival.

– Här är det en redig skärm och man får en riktig bioupplevelse och sitter inte och tittar på några plaststolar. Jag ville visa den här så att folk faktiskt kan få se den och få en riktig biostund.

Hon älskar Exit säger hon.

– Man träffar så mycket människor här.

Publikintresset förra året var stort och det är också en av orsakerna till att det kommit in så många tävlingsbidrag, tror arrangörerna.

– Och jag tror att vi har varit bra på att sprida ryktet, vi har varit bra på att uppdatera på facebook. Så jag är nöjd, säger Tina Lindberg som också jobbar på Idka.

Festivalens tema är 3D, och festivalens vinjettfilm är förstås i just det formatet, så de nödvändiga glasögonen kommer att delas ut.

Dessutom kommer två föreläsare att prata just 3D. Stefan Seipel som är professor på Högskolan i Gävle berättar om vad som händer i hjärnan när man kollar på 3D-film och brittiske filmaren Geoff Boyle kommer och berättar om hur man kan jobba i formatet.

– Och han gillar att prata med människor, så han kommer att vara kvar här hela kvällen och mingla och prata med folk, säger Viktor Eriksson.

För festivalen är inte slut när filmvisningarna är klara och vinnarna – som skickas vidare till det som brukar kallas SM i ung film, Novemberfestivalen – utan då drar efterfesten med en lång radda dj:s och ett liveframträdande av Wild Invalid (som för övrigt är den Viktor Claeson vann tredjepris på Novemberfestivalen förra året för sin film ”Solens fiende”).

Hela programmet hittar man på www.exitfilmfestival.se.

Inte en spänn kostar det, så passa på och gå och kolla på en väldig massa film nu.

Mer läsning

Annons