Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rysare i paradiset

/
  • Nervigt drama. Martha (Elizabeth Olsen) flyr till sin syster (Sarah Paulson) men minnet av sekten förföljer henne. Foto: 20:th century fox

Martha bor i vad som ser ut som ett hippiekollektiv på landet. Unga människor lever nära naturen, odlar grönsaker, avstår från egna ägodelar, sover tillsammans.

Annons

Men man fattar snabbt av Marthas nervöst uppskjutna axlar och vaksamma blick att paradiset inte är så hälsosamt som det ser ut.

Hon avviker i början av filmen. Söker upp sin syster som hon inte sett på många år. Systern är en etablerad samhällsmedborgare, med kille, jobb, sommarhus och bil. Martha välkomnas men har svårt att acklimatisera sig till friheten och parets borgerliga livsstil. Lika besynnerligt tycker systern att det är när Martha vill krypa ner i deras säng. Eller badar naken vid bryggan.

Tillvaron i kollektivet skildras i återblickar. Vi ser en karismatisk ledare locka Martha att ansluta sig, och hur hon långsamt anpassar sig så att det onormala förefaller fullständigt normalt. Till exempel sexuella övergrepp.

Även det egna namnet tas ifrån henne. Hon kallas Marcy May. Hon berövas sin identitet. Samtidigt ser vi dragningskraften i att förlora sig och lämna ansvaret till någon annan.

Kollektivet uppvisar alla tecken på sekt. Martha behöver uppenbarligen avprogrammeras. Ett psykiskt terrorvälde har urholkat hennes själ. Alla värderingar hon tillägnat sig behöver ju å andra sidan inte ha varit fel; espressomaskintillbedjan kanske också är hjärntvätt.

Inget skildras enkelspårigt i det här omsorgsfulla dramat som utvecklar sig till en riktig rysare. Flera förlopp skildras – både Marthas flykt till sekten och flykt därifrån, hur hon bryts ner och bryter samman. ”Martha Marcy May Marlene” ger många aspekter på manipulation av människor. Men också på vad normer är.

En skicklig debut som gav Sean Durkin regipriset vid Sundancefestivalen förra året plus en rad andra utmärkelser.

Elizabeth Olsen (Olsen-tvillingarnas lillasyster!) är också fantastiskt bra i rollen som det skräckslagna, gåtfulla naturbarnet Martha som rymmer så mycket ambivalens.

Mer läsning

Annons