Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skitig science fiction

/

District 9Regi: Neill BlomkampMed: Sharlto Copley, David James, Jason Cope med fleraFilmstaden, Gävle

Annons

Ett jättelikt rymdskepp hänger strandat i luften ovanför Johannesburg och kastar sin skugga över staden. Sedan 20 år tillbaka.

Tusentals undernärda utomjordingar har evakuerats.

De placeras i District 9, en taggtrådsinhägnad, förslummad kåkstad där sopbergen växer.

Utomjordingarna lever åtskilda från människorna, saknar medborgerliga rättigheter, och benämns föraktfullt ”räkorna” på grund av sitt annorlunda utseende.

Gatuskyltar som blivit vanliga: Restricted area, humans only.

Tillståndet i Johannesburg skildras inledningsvis genom nyhetsrapportering. Myndigheterna har beslutat att vräka de nu 1,8 miljoner räkorna från deras bostäder med hjälp av kommandosoldater.

Filmen följer operationens chefstjänsteman. I ett av kåkstadens skjul beslagtas ett föremål som innehåller en mystisk vätska som han råkar spruta i ansiktet... Mannen kropp börjar förändras. Kanske även hans lojalitet med myndigheterna.

Enligt sydafrikanska regissören Neill Blomkamp är ”District 9” baserad på hans uppväxt under apartheid. Notera är att den hemska framtidsvision som beskrivs utspelas 2010. Inte längre bort än så.

Man kan utan tvivel säga att vi befinner oss mitt i skiten. Associationen till apartheid fungerar som effektiv förstärkning till en symbolisk bild av dagens ökande segregering.

När vi bygger flyktingläger och murar mellan människor och delar upp samhället i ”vi” och ”dom”.

”District 9” målar upp ett värre hot än ”Independence day”.

Man blir definitivt rädd. Och, ännu bättre, rädd för vad man är rädd för.

Det är inte så mycket högteknologiskt blippande som brutal krigföring, gängstrider och stinkande förortsmiljöer i ”District 9”. Okej att den kostat många miljoner. Okej att den har draghjälp av Ringen-regissören Peter Jackson som producent.

Men intrycket är liten, grov och skitig science fictionfilm. Burdus. Utmanande. Som det ska vara. I like.

Annons